Gemeente Loon op Zand: Samenloop voor Hoop 2022

Foto:

Kanker: Lotgenoten! Het is en blijft een emotioneel woord, ook als je via meerdere publicaties aandacht vraagt voor dit onderwerp. In ons eerste artikel gaven we aan dat mensen die de diagnose krijgen, vooral met de/ hun toekomst bezig zijn. Dat de centrale vraag daarbij is: “hoe gaan we verder?”.

Belangrijk daarbij is praten. Mensen zijn sociale wezens. Contacten met anderen, in welke vorm dan ook, is voor iedereen nodig als basis voor een gelukkig en kwalitatief goed leven. Dat geldt zeker ook voor lotgenoten. Voor al die mensen die, zonder onderscheid in leeftijd, man/vrouw, ras, religie, beroep, leefgewoontes, arm/rijk, de diagnose hebben gekregen.

Waar zitten tussen lotgenoten de overeenkomsten en zeker ook de verschillen?

Uiteraard zit de overeenkomst in eenzelfde diagnose, anders ben je geen lotgenoot. Daarnaast die onzekere toekomst. Een overeenkomst zit ook in de periode dat lotgenoten zich moeten overgeven aan een behandeltraject. Het medisch traject, het oncologisch traject, het chirurgisch traject. Lotgenoten hebben een niet te benijden overeenkomst in de zin van angst, boosheid, paniek, stress, woede, eenzaamheid, verdriet, onmacht. “Een emotionele aardbeving”!

Maar in deze laatste overeenkomst zit ook een groot verschil, een onderscheid, in de persoonlijke situatie en behoeftes. Nederland kent ongeveer 1.000.000 lotgenoten die, na de periode van “vastklampen aan de medici waarvan je hoopt goed nieuws te krijgen”, een moeilijk traject instappen. Een traject van leven met en zeker ook na kanker. Een belangrijk verschil zit natuurlijk in de leeftijdscategorie, de levensfase, etc. Iedereen heeft daarin andere problemen en andere behoeftes.

Nog belangrijker is dat na de oncologische fase de wereld om je heen ogenschijnlijk gewoon weer doorgaat. En dat er van jou, als lotgenoot, vaak verwacht wordt dat jij ook zoveel als mogelijk je leven weer oppakt. Terwijl je juist na het loslaten van die medische periode, met medische verwachtingen, zoveel behoefte krijgt aan aandacht, aan gesprekken, aan support van mensen om je heen, aan hulp om je in staat te stellen je leven weer op te pakken. Want je bent nog steeds angstig, je voelt nog altijd onzekerheid, je ervaart juist nu een grotere vermoeidheid. Dat “zwarte gat” is/komt er voor elke lotgenoot, alleen zit daarin het grote verschil met de oncologische fase. Voor iedereen komt dat “zwarte gat” op een ander moment, ervaar je op andere momenten en andere manieren de beperkingen en emoties. De een zoekt zijn/haar weg in het lezen over het leven met en na kanker. De ander zoekt liever contact met lotgenoten, terwijl ook veel mensen er juist voor kiezen gehoor te vinden binnen de eigen vertrouwde omgeving. Voor de een geldt dat hij/zij voor de contacten liever buiten de deur zoekt, terwijl de ander juist grote voorkeur heeft met een expert aan de eigen huiskamer te kunnen zitten.

Samenloop voor Hoop: lotgenoten!

Leven met en na kanker is dan ook het kernthema van onze Samenloop voor Hoop. Tijdens, maar ook gedurende de voorbereiding van het Samenlopen, gaan wij contact zoeken met onze lotgenoten en waar mogelijk betrekken in en voorbereiden naar een indrukwekkend evenement. Over enkele maanden kunnen diegenen met de diagnose “U bent lotgenoot”, zich inschrijven bij de Samenloop voor Hoop Gemeente Loon op Zand, waarna u een uitnodiging krijgt voor een indrukwekkend weekend met een lach en een traan.

Waar u wordt ontvangen en samengebracht voor een praatje met lotgenoten, een themalezing, een drankje en een hapje. Waar organisaties zich presenteren en u, mocht u daar nog onvoldoende beeld over hebben, zich kunt laten informeren over de mogelijkheden van contacten leggen, voor hulp die het best bij u past.

De lotgenoten worden uitgenodigd vrijblijvend deel te nemen aan een aantal activiteiten en we maken de groep onderdeel van de Samenloop via 3 ceremonies, de opening-, kaarsen-, en sluiting-ceremonie.

Ervaring toont aan dat niet iedereen graag naar voren treedt als lotgenoot. Men wil niet zo graag een middelpunt zijn, laat staan een speciale gast op een evenement. Ook daar weer een persoonlijk verschil tussen lotgenoten. Van lotgenoten die wel hebben meegedaan horen wij vooral positieve ervaringen dat ze toch bij de Samenloop aanwezig zijn geweest. Tijdens en na de samenloop horen wij termen als emotie, kracht, dicht-bij-elkaar, eendracht, viering, doorzetten, trots, gesprekken. Een ervaring die wij alle lotgenoten gunnen.

Om die reden gaan wij in aanloop naar het evenement ook informatiebijeenkomsten organiseren waar wij u meer vertellen over de opzet en de invulling van de Samenloop voor Hoop. Bovendien helpt u ons in het maken van keuzes welke organisaties wij uitnodigen om tijdens de Samenloop aanwezig te zijn en laten wij u graag meedenken welke activiteiten/workshops u leuk zou vinden tijdens het weekend.

Samenlopen voor Hoop: het gaat om solidariteit, om delen en verbinden, tijdens het Pinksterweekend in de Gemeente Loon op Zand. Wij hopen dat u erbij bent!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen