Huiseigenaren, energielabel op orde?

Foto: Pixabay.com

Het energielabel voor woningen geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Alle huiseigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel ontvangen. Dit was gebaseerd op de standaardkenmerken van een woning, zoals het bouwjaar en woningtype en zegt dus niets over de feitelijke energiezuinigheid van de woning.

Bij verkoop of verhuur van de woning moet u een definitief energielabel overleggen. Als u daarover nog niet beschikt kunt u dat beter nu nog doen, want de kosten voor het registeren gaan per 1 januari 2021 drastisch omhoog. U kunt het gemakkelijk zelf doen tegen minimale kosten. Besluit u om na 1 januari 2020 een definitief energielabel aan te vragen dan moet u daarvoor een deskundige inschakelen die uw woning komt waarderen en inmeten. De kosten daarvan lopen op tot gemiddeld € 190.

Een hoog energielabel verhoogt de waarde van uw woning

Een definitief energielabel aanvragen doet u via een website van de Rijksoverheid, energielabelvoorwoningen.nl, waar u moet inloggen met uw DigiD. Na invullen van uw gegevens ziet u het huidige (voorlopige) energielabel van uw woning. Dit kunt u verhogen door de energieverbeteringen die u heeft aangebracht aan de woning in te vullen. Ook zonnepanelen verhogen het label. De gegevens worden digitaal gecontroleerd door een deskundige. De kosten hiervoor bedragen hooguit een paar tientjes. Een nu aangevraagd energielabel is 10 jaar geldig. Een hoog energielabel verhoogt de waarde van uw woning.

Energiecollectief ECLoZ biedt ondersteuning

Bij het aanvragen van het nieuwe energielabel krijgt u een aantal technische en bouwkundige vragen voorgeschoteld die niet altijd even gemakkelijk te beantwoorden zijn. Ziet u hier tegenop, maak dan een afspraak met een van de energiecoaches van ECLoZ, zij helpen u kosteloos en brengen goede tips voor besparingsmaatregelen en een gratis ledlamp voor u mee. U kunt zich hiervoor aanmelden via [email protected]. Meer weten over wat ECLoZ | om is en doet? Neem een kijkje op de website www.ecloz.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen