Bibliotheek Kaatsheuvel helpt bij vragen over de nieuwe donorwet

Foto:

Op 1 juli is de nieuwe donorwet in gegaan. Wel of geen donor worden is een lastige keuze voor veel mensen. Maar ook het online invullen van die keuze is niet altijd makkelijk. Daarom kunnen mensen vanaf 1 september voor vragen over de nieuwe Donorwet terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek Kaatsheuvel. Tijdens service uren in de Bibliotheek helpt een Bibliotheekmedewerker graag verder.

Een spreekuur, Digisterker-cursus én Digicafé

Het is belangrijk om een keuze in te vullen. Meer informatie over de donorwet of hulp bij het registreren van de keuze? In de Bibliotheek Kaatsheuvel kunnen mensen met vragen over de donorwet terecht van maandag t/m vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur. De hulp is gratis loop gerust even binnen. Ook biedt de Bibliotheek Kaatsheuvel de gratis cursus Digisterker aan, zodat mensen voortaan dingen zelf kunnen regelen met de overheid via de computer. Zoals het online registreren van de keuze met de DigiD. De Digisterker-cursus start op vrijdag 20 november bij Mantel-Match in Kaatsheuvel. De cursus duurt 4 weken en vindt elke vrijdag van 10.30 tot 12.30 uur plaats. Is een hele cursus niet nodig, maar vind je het toch fijn dat een deskundige even met je meekijkt loop dan binnen bij het Digicafé bij het Mantel-Matchcafé op 6 november tussen 10.00 en 12.30 uur. Meld je voor het Digicafé van te voren even aan via: de bibliotheek of [email protected]. Uiteraard houden wij bij alle activiteiten rekening met de 1,5 afstands-regel van de overheid.

Donorkeuze registreren

Iedereen van 18 jaar en ouder die ingeschreven staan in een Nederlandse gemeente komt vanaf 1 juli in het Donorregister te staan. In het Donorregister staat of iemand na zijn dood orgaan- en weefseldonor wil zijn. Mensen kunnen zelf aangeven of ze wel of geen donor willen worden. Dit doen ze door de keuze vast te leggen in het nieuwe Donorregister via www.donorregister.nl. Als geen keuze wordt gemaakt ontvangt men een brief van de overheid als herinnering. Wordt er vervolgens nog steeds geen keuze gemaakt komt er achter je naam “geen bezwaar tegen orgaandonatie” te staan. Het is dus belangrijk hierover na te denken en bewust een keuze maakt. Maar bovenal om erover te praten met familie en vrienden. De gemaakte keuze kan altijd weer aangepast worden.

Informatiepunt Digitale Overheid

Dingen regelen met de overheid: het gebeurt steeds vaker op de computer, via internet. Ruim 4 miljoen Nederlanders kunnen moeilijk of niet omgaan met deze digitale overheid. Daarom kunnen mensen met vragen over de digitale overheid terecht bij de Bibliotheek in Kaatsheuvel. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over studiefinanciering, toeslagen, belastingen & toeslagen of pensioen. Bibliotheekmedewerkers helpen graag verder, denken mee of verwijzen door. Ook worden gratis computercursussen aangeboden, zodat mensen voortaan dingen zelf kunnen regelen met de overheid via de computer.

Meer informatie

Op onze website staat extra uitleg over de nieuwe wet, een handige mini cursus met stap voor stap uitleg en alle activiteiten: www.bibliotheekmb.nl/donorregistratie.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden