Wat is hooikoorts en vooral….hoe kom je er van af

Foto: CC0 Public Domain

De term “hooikoorts” is lange tijd geleden bedacht door de Engelse arts John Bostock. Het viel hem op dat hij gedurende de hooiperiode vaak last had van klachten. Omdat hij zich daarbij ook koortsig voelde, noemde hij het hooikoorts. Een andere benaming voor hooikoorts is pollenallergie of pollinose.

In Europa hebben 1 op de 8 mensen last van hooikoorts. Zoals met de meeste allergieën wordt ook hooikoorts doorgaans langzaam opgebouwd. Meestal ontwikkelt men allergische klachten tussen het 8e en 25e jaar en helaas komen de klachten vaak elk jaar terug. Naarmate men ouder wordt, minderen de klachten. Meestal zijn de klachten na het 40e jaar een stuk minder, en zijn ze na het 55e jaar ‘genezen’

De allergische klachten worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel ( pollen) dat vrij rondzweeft in de lucht. Dit is meestal het geval op warme, winderige dagen. Dit stuifmeel kan afkomstig zijn van verschillende grassen, pollen, bomen of (on)kruiden. De klachtenperiode valt samen met de bloeiperiode van bomen en grassen. Dit kan vanaf januari tot en met september zijn. De klachten zijn het hevigst wanneer de pollenconcentratie het hoogst is. Dit is meestal het geval op warme, winderige dagen

Welke klachten laten zich zien?

Last van een pijnlijke neus, verstopte neus, jeukende neus, loopneus, kriebelhoest, bloedneus, niesbuien, tranende ogen en gezwollen oogleden, rode ogen, jeukende ogen/branderig gevoel. Minder geassocieerd, maar ook wel voorkomend vanuit hooikoorts, zijn slaap problemen, vermoeidheid en lusteloosheid, slecht kunnen concentreren, maagklachten, overgevoeligheid voor licht hoofdpijn en jeukend gehemelte.

Hooikoorts heeft dus misschien meer invloed op je dagelijks leven dan je denkt. Een terrasje pakken, genieten van een boswandeling of een picknick is bij hooikoortsklachten namelijk vaak geen succes. Al met al kan de periode van hooikoorts de dagelijkse gang van zaken behoorlijk beïnvloeden.

In mijn praktijk Tijd voor Mij behandel ik met grote regelmaat mensen met bovenstaande klachten. Vooral nu, in deze periode van het jaar. Ik geef hen producten mee die aansluiten op de persoonlijke specifieke hooikoortsklachten.

Wilt u daar over informatie, neem dan contact met mij op.

Tijd voor Mij
Chrisly Brekelmans
Tel.: 0637195792
www.tijd-voor-mij.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen