Ingezonden brief: De Nieuwe Wetering in Loon op Zand

Foto: Rini van der Laak

LOON OP ZAND – Heftig zijn de woorden van de gemeenteraad van Loon op Zand m.b.t. de Corona crisis. Gelijk hebben ze maar niet minder heftig zijn de uitspraken over de verbouwing van de Wetering tot een multifunctioneel centrum in het interview van het Brabants Dagblad van zaterdag 4 april door wethouder Jan Brekelmans.

Als je de bedragen na gaat rekenen komt men op een veel hoger bedrag uit, kijk alleen maar eens naar de sloopkosten en andere bijkomende kosten. De gemeenteraad had toch € 5.000.000,00 in de begroting op laten nemen waarom dan nu richting € 8.000.000,00 en zal het daar dan bij blijven? Mogelijk heeft het woord heftig voor de inwoners een andere betekenis dan voor de wethouder want deze suggereert dat het Coronavirus vooralsnog geen invloed zal hebben. Dat zijn nu de gemeentelijke bestuurders die een afwijkende mening hebben t.o.v. wetenschappers en economen.

Even een kleine uitleg voor de wethouder: op vrijdag 3 april waren er al honderden aanvragen bij de gemeente Loon op Zand binnengekomen voor financiële ondersteuning ten gevolge van het Coronavirus en er zullen nog vele aanvragen gaan volgen. In deze voor veel mensen dramatische tijd is het uitermate onverstandig dergelijke zeer forse bedragen uit te gaan geven nog afgezien van de lege schatkist van Loon op Zand. Was het niet deze gemeente die bijna 30% gemeentelijke belasting verhoging voor de inwoners heeft doorgevoerd om het begrotingstekort op te heffen?

In de raad waren toch de uitspraken dat er geen pepernoot was te besteden. Wat te denken van de inwoners waarvan hun baan op de tocht staat en de ondernemers die alle zeilen bij moeten zetten om hun bedrijf overeind te houden, denk ook eens aan de toeristische bedrijven die op dit moment geen enkele EURO aan toeristenbelasting af kunnen dragen dus ook die inkomsten zijn voor de gemeente NUL. En dan is er ook nog altijd een mogelijke claim van het oude SMC, hiervoor worden momenteel nog rechtszaken gevoerd. Wat denkt de wethouder over de jeugdzorg waarvan de verwachting is dat door deze crisis nog meer gezinnen hiervan gebruik moeten gaan maken.

Wat zou de gemeente Tilburg nu moeten denken omdat Loon op Zand heeft aangegeven geen geld uit te kunnen geven voor Landschapspark Pauwels en nu wel vele miljoenen boven de begroting uit gaan geven, over betrouwbaarheid gesproken. En dan het allerbelangrijkste, hoeveel mensen worden momenteel niet geconfronteerd met dit verschrikkelijk heftige virus, hoeveel doden zijn er al en hoeveel volgen er nog? Hoeveel families en ondernemingen worden hier verder nog mee geconfronteerd? Wat zijn de economische gevolgen nog afgezien van de extra kosten in de medische zorg voor de bestrijding van het virus want ook dat zal betaald moeten worden. Het is zelfs mogelijk dat door al deze door wetenschappers en economen verwachte extra kosten de gemeente Loon op Zand straks nog niet 1 steen aan zou kunnen schaffen uit de toch al lege schatkist zoals men zelf zegt. Toch blijf ik van mening dat het kerkdorp Loon op Zand ook goede voorzieningen nodig heeft, dit in vergelijking tot de andere kernen en naar rato van het aantal inwoners, maar momenteel is een dergelijke uitgave onverantwoordelijk of wordt de rekening weer bij de inwoners neergelegd? H

et advies is om eerst de gevolgen af te wachten en daarna geld te sparen voor een nieuwe Wetering. Uit de vele steunbetuigingen op mijn post op de sociale media en telefoontjes blijkt dat deze mening breed in de gemeente wordt onderschreven. Het is geen strijd tussen kernen en mensen maar een strijd tegen het virus. En dan de cruciale vraag aan het gemeentebestuur, “Waarom wilde u in het evenementenbeleid gaan snijden vanwege het miljoenentekort op de begroting van 2020 en waarom wilt u dan toch nog deze extra miljoenen uit gaan geven”? Zo staat vermeld in het Brabants dagblad van dinsdag 7 april 2020. En hoe zit het met de 21% BTW, moeten wij als gemeente die wel of niet betalen? Als dat wel zo is komt er nog eens 21% bovenop de € 8.000.000,00 en dat zou zijn € 1.680.000,00 en dan komt het bedrag totaal op € 9.680.000,00. Ook maakt deze krant melding van het feit dat tienduizenden ondernemers zich nu al gemeld hebben bij het UWV voor loonsubsidie. Hoezo heeft het Corona virus geen invloed op gemeentelijke investeringen? Enig realistisch besef mag bij deze wethouder en het gemeentebestuur wel in gaan dalen.

Rini van der Laak

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen