Hoorspel voor muziektheatervoorstelling Eldorado

Foto: Pixabay

LOON OP ZAND – Op 19, 20 en 21 juni wordt bij Zorgboerderij en minicamping Van Loon’s Hoekske in Kaatsheuvel de muziektheatervoorstelling Eldorado gespeeld.

Eldorado is te zien in 5 Brabantse gemeenten. Een muziekspektakel waarin 200 amateurmuzikanten uit de gemeente samen met professionele acteurs een opgewekt verhaal vertellen over uitdagingen op het Brabantse platteland. Over de problemen van de boeren, over de leegstand die oprukt en de gevaren die daardoor ontstaan. Componist Bart van Dongen maakt de muziek, theatermaker Wiske Sterringa schreef het script, Roel Swanenberg gelieerd aan Het Zuidelijk Toneel neemt de regie op zich.

De makers hebben jonge Brabantse componisten gevraagd ‘preludes’ te maken voor Eldorado: op basis van een korte tekst van een personage uit de voorstelling, de klassieker Bloementjesgordijn van Wim Kersten én de opdracht om couleur locale per gemeente te verwerken, zijn vijf jonge componisten aan de slag gegaan. De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat een nieuwe generatie makers betrokken wordt bij een dergelijke grote productie.

Deze podcast met 5 hoorspelen staan nu online op www.eldorado2020.nl. Voor de gemeente Loon op Zand heeft componist Remy Alexander het hoorspel gemaakt. Remy Alexander (1991) componeert graag en vaak en met veel invloeden; van EDM tot Gregoriaans en alle dingen daartussen. Naast het schrijven van akoestische werken maakt hij graag combinaties van akoestische ensembles/spelers en elektronische middelen.

“Het was een feest om het hoorspel vanuit één van de karakters van een geschreven tekst te doen; en dit proberen te linken aan de gemeente Loon op Zand. Veel geluiden in het hoorspel zijn daar opgenomen en ik heb de stem van de burgemeester gebruikt als een van de samples. Het karakter waar ik op heb gefocust is Marieke (de boerendochter die hopeloos verliefd wordt op de foute Romario); door het lezen van de tekst kreeg ik steeds meer gevoel voor Marieke en haar situatie. Mijn gedachte is dat ze zich nooit thuis heeft gevoeld in het boerenleven en dat dit haar vatbaar heeft gemaakt om verliefd te worden op Romario; die met al zijn bravoure een andere wereld representeert.”

De 5 hoorspelen zijn hier te beluisteren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen