750 jaar Loon op Zand: Koningschieten, Verhalenmaand en Bevrijdingsweek

Foto: Rolf Balkenende

Zaterdagmiddag 19 oktober vindt bij het Gilde Sint Hubertus te Loon op Zand het Koningschieten plaats. Het Koningschieten is een zeer feestelijke activiteit en kent een aantal vaste en mooie gebruiken en tradities. Zo wordt de huidige koning thuis opgehaald en volgt er een mis in de kerk. Daarna gaat het Gilde in formatie naar het Gildehuis op de Hubertushof.

Vanaf 14.00 uur zijn belangstellenden welkom aan de Klokkenlaan 23 in Loon op Zand. De deelnemers leggen aan om eerst de vleugels en daarna de vogel van de schutsboom te schieten. En wie het laatste stuk van de vogel schiet is voor drie jaar de nieuwe koning van het 177-jarige Gilde Sint Hubertus In Loon op Zand. Gildeleden een feestelijke dag, schutters veel succes en bezoekers een mooie middag gewenst.

Verhalen in De Moer

Op woensdagmiddag 23 oktober is het Verhalenmiddag voor de basisschoolleerlingen in De Moer. Jullie zijn om 14.00 uur welkom in de aula van Basisschool De Start in De Moer. En weet je . . . daar leest de elfjarige Elin De Bruijn uit Loon op Zand voor uit het verhaal dat zij schreef bij het 750-jarig bestaan van ons gemeente. Een spannend en kei gaaf verhaal, waarvan je niet alleen een deel hoort, maar waar we ook een boekje van maken, waarvan jij– als je komt – er ook er ook één van krijgt ! En er gebeurt meer. Wat ? Dat kun je zelf mee maken. Wij hebben er zin in en jij vast ook!

Woensdagavond 23 oktober is het Verhalenavond in ’t Moeruiltje in De Moer. Aanvang 19.30 uur. Kom op verhaal en geniet mee van de verhalen van onze eigen mensen zoals Albert Megens, Conny Kennekens, Kees Stravens, Marja van Trier en anderen. Zij nemen ons mee in hun verhaal en vertellen over . . . Dat ga je zelf horen. Entree vrij en koffie/thee gratis. Je zult verrast zijn. Kom en luister mee. Verhalen zijn hartstikke leuk en we leren elkaar weer op een andere manier kennen.

Bevrijdingsweek

Van zondag 27 oktober tot en met zaterdag 2 november a.s. herdenken en vieren we de feitelijke bevrijding van onze gemeente in 1944. Op 27 oktober a.s. op de kop af 75 jaar geleden rukten de geallieerde troepen op om eerste Loon op Zand en enkele dagen later De Moer en Kaatsheuvel te bevrijden. Dat gaan we herdenken en vieren met een tiental activiteiten. In Duinkoerier van vorige week trof u deze al aan en op woensdag 23 oktober verschijnt de Duinkoerier met speciale omslag met daarop het volledige programma van deze Herdenkingsweek. Uiteraard vieren we samen op 5 mei 2020 ook de nationale bevrijding mee. Daarover hoort en leest u komend jaar meer. Nu herdenken en vieren we de feitelijke bevrijding van onze gemeente in die laatste dagen van oktober 1944. We doen dit met activiteiten die door een breed samengestelde projectgroep zijn voorbereid.

Stichting 750 jaar heerlijkheid/gemeente Loon op Zand.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden