Melanie Nieuwenhuisen-Dimmers eerste vrouwelijke koning gilde Sint Ambrosius

Koning Melanie loopt over de vaandel
Koning Melanie loopt over de vaandel
Foto: Gilde Sint Ambrosius Loon op Zand

Op 1 juni jl. heeft het gilde Sint Ambrosius Loon op Zand voor de 39e keer haar koningschieten gehouden. Sinds 1991 schieten de gildebroeders om de 4 jaar voor het koningschap, de gildezusters mogen vanaf 1994 meedoen. Vanaf dat jaar, 25 jaar geleden, kunnen de dames volwaardig gildelid worden waarbij zij ook het recht hebben zich tot gildekoning te schieten.

Het gilde maakte voor de zesde keer kans op een keizer. Frans Basters is namelijk twee periodes achter elkaar koning geweest en als het hem zou lukken de koningsvogel naar beneden te schieten zou hij voor de derde keer achter elkaar koning zijn. De gildeleden verzamelden al vroeg in de ochtend ‘In de Bijên-Thuynen’, om in optocht hun hoofdman op te halen. Hierna trokken ze naar ‘De Venloene’ waar zij door hun gildekoning Frans Basters werden ontvangen. Na de heerlijke soep en broodjes ging het verder naar de kerk, waar voor de toren de statiefoto werd gemaakt. Daarna ging het in optocht naar de Kasteelweide, waar ze traditioneel drie keer rond de schutsboom liepen. Koning Frans Basters schonk nog een traditioneel drankje, brandewijn (met suiker), ter afsluiting van zijn regeerperiode. Het koningszilver werd hem afgenomen en de hoofdman wees ieder op zijn rechten en plichten als hij of zij zich tot gildekoning zou schieten. Hierna werd er geloot en schonk de hoofdman 3 pijlen weg aan loco-burgermeester Kees Grootswagers, voorzitter van stichting ‘het Witte Kasteel’, Francine Broos en beschermheer van gilde Sint Ambrosius Jan-Baptist Verheijen. Daarna begon de hoofdman zelf met het schieten op de vogel, gevolgd door oud-koning Frans Basters.

De meeste leden waren erg zenuwachtig, de vogel werd niet vaak geraakt. Het duurde 177 schoten voordat de eerste vleugel door hoofdman Jan van Riel eraf geschoten werd. Hij won hiermee het door hemzelf geschonken horloge. Pas bij het 286e schot viel de tweede vleugel, Geert Snaphaan won hiermee de wekker. Hierna begon de koningsvogel zich langzaam over te geven. Frans was erg gespannen en miste hierdoor vaak, maar het 351e schot was vol raak en een groot deel van de vogel vloog naar beneden. Een klein stukje gaf zich nog niet gewonnen en het lukte 3 opeenvolgende schutters niet om dit stuk te raken. Bij het 355e schot schoot Melanie Nieuwenhuisen-Dimmers echter vol raak en gaf de vogel zich helemaal over, waarmee Melanie zich tot de eerste vrouwelijke koning van gilde Sint Ambrosius heeft geschoten.

Melanie in actie, bijna koning!
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen