3e Streekconferentie Landschap TLZ zeer geslaagd

Foto:

De Regiegroep Landschap TLZ ( Tilburg-Loon op Zand-Dongen ) en Natuurmonumenten hebben op 22 september een succesvolle streekconferentie georganiseerd in de Natuurpoort van Loon op Zand.

Ruim 60 belangstellenden waren bijeengekomen voor een gevarieerd programma. De belangrijkste conclusie aan het einde van de dag….we wonen in een prachtig gebied, iedereen is van harte welkom om daar een bijdrage aan te leveren (www.landschaptlz.nl)

Missie en visie van Landschap TLZ

‘De regiegroep TLZ wil dat het landschap tussen Tilburg, Loon op Zand en Dongen beter en mooier doorgegeven wordt aan de volgende generatie.

Hiertoe stimuleert en ondersteunt zij burgers om te komen tot initiatieven waarbij natuur in samenhang met behoeften van overheden, bedrijven, bewoners en gebruikers wordt ontwikkeld.’

De doelstelling voor deze 3e streekconferentie was het delen van de actualiteiten en de kansen in het gebied en tegelijkertijd de werkgroepen podium te geven om belangstellenden te werven, nieuwe initiatieven te stimuleren en samenwerkingen te smeden.

Het podium werd gegrepen door de werkgroepen! 4 presentaties gaven inzicht in de wensen, resultaten en uitdagingen.

Educatieve boerderij (woordvoerder Cees Janse)

 Een prachtige boerderij aan de rand van zowel Tilburg als Loon op Zand die een leer- en ervaar plek gaat worden met schapenhouderij als belangrijke basis. Educatie en wat kleinschalige horeca zal de plek nog aangenamer maken. Vrijwilligers met gevoel voor, groen, schapen en educatie zijn van harte welkom.

Infocentrum Weteringschans in Loon op Zand (woordvoerder Paul Kuijpers)

Het infocentrum wil “de VVV” van het TLZ gebied zijn. Het infocentrum krijgt als multifunctioneel centrum met focus op recreatie in het omringende landschap steeds meer gestalte. Recent is er een spoorzoeker app gelanceerd waar kennis van de natuur de route bepaald. Vrijwilligers die het gebied en haar gerechten goed kennen ( en daar graag actief mee aan de slag willen) zijn hier van harte welkom.

Nieuwe Warande in Tilburg Noord-Oost (woordvoerster Andrea Dekker)

Werkgroep staat voor het landschappelijk inpassen van stedelijke ontwikkeling in betreffend gebied i.c.m. ontwikkelen van nieuwe natuur in hun directe woon- en leefomgeving en hiermee de Stad- land verhouding herstellen. Vrijwilligers die zich aangetrokken voelen tot natuurontwikkeling, groene vingers hebben zijn hier altijd welkom!

Streekroutes (woordvoeder Herman Snell)

Er ligt inmiddels een fraai circulair fietspadenplan, met meerdere opstapplaatsen. Ook is er een app ontwikkeld die al die info tijdens het fietsen beschikbaar maakt. Er is hier nog wel veel behoefte aan vrijwilligers die een bijdrage kunnen leveren aan het in kaart brengen van wandelpaden. Meld je aan als je een fervent wandelaar bent in het gebied.

Al met al een zeer geslaagde en inspirerende middag! Mocht je als inwoner van het gebied een mooie kans zien om de natuur in samenhang met behoeften van overheden, bedrijven, bewoners en gebruikers verder te ontwikkelen grijp dan je kans en meld je via [email protected]

Voor verdere informatie: www.landschaptlz.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden