Al 1.700 participaties in windpark verkocht

Foto: EcLoZ

Tot eind augustus kunnen inwoners en ondernemers investeren in Burgerwindpark De Spinder. De verkoop is half juli gestart. In de eerste twee weken hebben 242 inwoners en ondernemers totaal 1.700 Spinderdelen gekocht. Dat is ruim 28% van de beschikbare 6.000 Spinderdelen.

Geschatte uitkering

Kopers van Spinderdelen profiteren van de opbrengst van de windmolens. Twintig jaar lang krijgen ze elk jaar een uitkering. Een deel van dat bedrag is vrijwel zeker, omdat het Rijk subsidie geeft voor de opgewekte duurzame energie. Een ander deel van dat bedrag is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid wind. Daarom is het bedrag dat uitgekeerd wordt elk jaar anders. Een Spinderdeel kost €250. Volgens een voorzichtige schatting, groeit deze inleg in twintig jaar tot ongeveer €538. Meer dan een verdubbeling dus.

Die €538 euro is opgebouwd uit:

  • een basisuitkering van 20 jaar x €18,25: totaal €365
  • plus 30% van de windbonus: totaal €173

De energiecoöperaties ontvangen 70% van de windbonus (naar schatting €404 in twintig jaar per Spinderdeel). Met de aanschaf van een Spinderdeel steunen deelnemers dus ook de energiecoöperaties om duurzame projecten in de regio Hart van Brabant te realiseren. Zo dragen ze direct en indirect bij aan de verduurzaming van onze regio.

Planning

Het project is al ver gevorderd. De locatie staat vast; de vier windmolens komen op De Spinder, ten noorden van Tilburg. Het bestemmingsplan is rond, de omgevingsvergunning is binnen en de landelijks subsidie voor duurzame energie is in 2017 toegekend. In 2018 gaan de energiecoöperaties het geld regelen en start de bouw van de molens. In 2019 kunnen de windmolens draaien en 2020 is het eerste jaar volle productie. In 2021 zijn dan de eerste uitkeringen aan kopers van Spinderdelen.

Meer informatie

Kijk voor de brochure, het reglement en antwoorden op de veel gestelde vragen op: www.spinderwind.nl. Tot en met 31 augustus 2018 kunt u daar Spinderdelen kopen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen