Inspiratiebijeenkomst ‘Hoe groener, hoe beter’ goed bezocht

Op zaterdag 20 januari werd de inspiratiebijeenkomst ‘Hoe groener, hoe beter’ gehouden bij Natuurpoort van Loon in Loon op Zand.

Na het welkomstwoord van Stef Mennens, namens Wereldgemeente Loon op Zand, werd de goed bezochte bijeenkomst geopend door wethouder Gerard Bruijniks. Hij onderstreepte het belang van het onderwerp en sprak zijn waardering uit voor het werk van Wereldgemeente Loon op Zand.

Hij noemde de gewijzigde weersomstandigheden, de gemiddeld gestegen temperatuur en memoreert de extreme regenval in juli 2014 die in onze gemeente voor veel overlast heeft gezorgd. De gemeentelijke rioleringssystemen kunnen zulke overvloedige regenwaterstromen niet verwerken, ondanks de extra maatregelen die de gemeente heeft getroffen en nog gaat treffen. Het zou geweldig helpen als inwoners huis en erf zodanig inrichten dat regenwater de grond in gaat, opgevangen wordt in een regenton, dan wel in een ondergronds buffersysteem wordt opgevangen. Teveel mensen hebben een te groot deel van hun tuin betegeld. Bij komende nieuwbouwprojecten zal er aan bewoners een maximum aan verstening worden opgelegd. De nieuwe provinciale subsidie op vergroening van schoolterreinen, waar binnenkort een beroep op kan worden gedaan, is ook weer een stap op de goede weg.

Informatie uit alle hoeken

Bezoekers konden zich vervolgens informeren over verschillende maatregelen die rondom huis en tuin kunnen worden getroffen om regenwateroverlast, maar ook hittestress te beperken. Ieder van de aanwezige deskundigen had daartoe een stand met informatiemateriaal ingericht.

Tussendoor vertelden de deskundigen beurtelings in een korte pitch in de ‘speakerscorner’ over hun ideeën over het belang van klimaatbestendig maken van de woonomgeving en hoe dit te bereiken..

Architect Frits Dansen meldde dat boeren het vroeger al heel goed wisten: leilindes voor je boerderij, dat gaf in de zomer verkoeling, zonder in de winter voor extra duisternis in het huis te zorgen. Zo zijn er veel eenvoudige tips te geven. Hij nodigde de aanwezigen uit om zijn foto’s te komen bekijken die laten zien hoe rond huis en tuin om te gaan met zon, warmte, kou, water en wind. Veel praktische en soms eenvoudige maatregelen. Voor meer informatie: http://www.fdarchitecten.nl/

Een uitgebreid verslag van de bijeenkomst met verschillende links is te vinden op www.wereldgemeenteloonopzand.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen