Eerbetoon aan Smitje: oproep tot foto’s!

Foto: Duinkoerier

Hét café waar tot laat in de nacht werd geborreld, waar de frietpan overuren draaide en waar een flinke vaste club stamgasten thuis was. Café Smit op de Markt in Kaatsheuvel, daar hebben we het over. De man achter ‘Smitje’ (Jan) overleed al in 2006.

Maar niemand is hem én zijn café vergeten, om nog maar te zwijgen van het Apollo filmtheater, het hotel-restaurant en de vaste barkeepers van weleer.

Jan Smit was een markante man, een bekend gezicht in Kaatsheuvel. Het café nam hij over van zijn (voor)ouders, was samen met de Belgische Brigitta De Keulenaer en genoot van zijn kinderen én van de sfeer in zijn eigen kroeg. Daarnaast gold Jan Smit als een ware pionier op filmgebied. De meest nieuwe films wist hij in zijn hoogtijdagen naar de Kets te krijgen.

Anno 2017 is er nog altijd heimwee naar die goede oude tijd op de hoek van de Markt, pal naast de friettent. Vandaar dat diverse oud-medewerkers én dito cafébezoekers de handen ineen heeft geslagen en een reünie gaat organiseren, tien meter van de plek waar eens het hotel-café stond: in Het Klavier te Kaatsheuvel.

Die reünie vindt plaats op 25 november en is bedoeld voor mensen die altijd een band met Jan Smit en zijn etablissement hebben gehouden. Ook nu het terrein al eventjes braak ligt (maar binnenkort wordt ingevuld). Meer info over de reünie volgt. Om die reünie kracht bij te zetten is het kersverse comité op zoek naar oude foto’s (digitaal) van Jan Smit zelf, van het café, de eetzaal, de bioscoop, stamgasten, sfeer, het buitenterras tijdens het Pleinfestival, foto’s van de bar, het personeel door de jaren heen, enzovoorts. Kortom: alles wat met Jan Smit te maken (niet die uit Volendam!) heeft en op beeld ooit is vastgelegd, is welkom. Zolang de foto’s maar zo snel mogelijk doorgestuurd worden naar [email protected] is alles goed. Vermeld er ook even bij wie je bent, wat er op de foto precies te zien is en waarom je het altijd zo naar je zin had bij ‘Smitjes’.

Bron: De Duinkoerier van 19 april 2017

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen