Voor Paul en Natascha is afval scheiden vanzelfsprekend

15 feb , 21:15 Gemeente
csm website interview paul en natascha ab51591136
© Gemeente Loon op Zand

LOON OP ZAND - Bij kampeerboerderij Land van Kleef in Loon op Zand draait alles om duurzaamheid. Eigenaar Paul Kuijpers vertelt dat het bewuster omgaan met afval hen met de paplepel is ingegoten.

“Afval scheiden is voor ons altijd vanzelfsprekend geweest. Etensresten van gasten? Die gaan naar onze dieren. Frietvet, papier/karton, PMD, GFT-afval en glas worden apart ingezameld door verschillendeinzameldiensten.” Paul heeft een praktische aanpak: “We repareren zoveel mogelijk, dat bespaart kosten en vermindert afval. Samen met mijn zoon doe ik dat ook bij het Repair Café. Zo hoeft er minder nieuw gekocht te worden.”

De gasten worden actief betrokken bij het afval scheiden. “In onze nieuwsbrief leggen we de afvalstromen uit en vragen we elke groep om een verantwoordelijke aan te wijzen. Dat werkt! Bij aankomst krijgen de gasten een rondleidingwaarin we alles laten zien.”

Duurzaamheid gaat verder dan afval scheiden alleen. Zo zijn er statiegeld containers voor flesjes en blikjes. De opbrengst daarvan gaat naar Kika. “We hebben inmiddels al bijna € 2.100,- euro opgehaald. Dat doel past goed bij ons, want hier komen veel kinderen.”Sommige taken, zoals het wegbrengen van die flesjes en blikjes, zijn tijdrovend. Gelukkig helpt Jack Vrins van ‘Lekker Gewoon uit Loon’ hiermee. Ook werken ze samen met de lokale organisatie ‘Vur Nix’, die overgebleven producten van gasten ophaalt en verspreidt onder mensen die het nodig hebben.

“Duurzaam bezig zijn geeft ons een goed gevoel en de gasten waarderen het. Het past bij wie we zijn en wat we willen uitstralen,” besluit Paul trots.