Zilveren erepenning voor scheidend wethouder Jan Brekelmans

Jan Brekelmans
Jan Brekelmans
Foto: Pulles & Pulles

KAATSHEUVEL – Tijdens zijn afscheidsreceptie donderdagmiddag in Het Klavier in Kaatsheuvel ontving wethouder Jan Brekelmans uit handen van burgemeester Hanne van Aart de zilveren erepenning van de gemeente Loon op Zand. Deze onderscheiding is een blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet en verdiensten voor de Loonse samenleving.

Jan Brekelmans heeft zich geruime tijd ingezet voor Loonse samenleving en het openbaar bestuur in het algemeen. Van 2002 tot 2006 deed hij dat als lid van de gemeenteraad, van 2006 tot 2008 als fractieondersteuner en van 2008 tot 2019 wederom als raadslid.
Van februari 2019 tot en met mei 2024 was hij wethouder. Hij volgde wethouder Ligtenberg op die met pensioen ging. In zijn eerste periode als wethouder bestierde Jan de portefeuille Sociaal Domein en het project over de bouw van het nieuwe dorpshuis in Loon op Zand. Na de verkiezingen in 2022 liet Jan zijn partij niet in de steek en stelde zich nogmaals kandidaat als wethouder. Ditmaal bestuurde hij de domeinen Financiën, Infra Openbaar Groen en Verkeer.

“Oprecht, met vertrouwen en humor”

Burgemeester Hanne van Aart: “Als wethouder maakte Jan geen onderscheid. Niet tussen inwoners of bedrijven en ook niet tussen partijen in de gemeenteraad. Oprecht, met vertrouwen en humor trad hij de samenleving tegemoet. Goed werk leveren zit in zijn DNA. Jan ging niet aan de lat staan voor werk wat halve bak gedaan werd. Diverse infrastructurele projecten zijn mede door zijn inzet geruisloos verlopen.”

Zoeken naar wat wél kan

Ook inwoners die met de handen in het haar zaten, konden op Jan rekenen. Toen hij het Sociaal Domein aanstuurde, nam hij graag de tijd om inwoners te spreken en een balans te zoeken tussen hoe de wetgever de wereld gecreëerd had en hoe de wereld volgens Jan behoorde te zijn. Daarbij zocht Jan altijd naar
de manier waarop dingen toch wél konden in plaats van redenen waarom dingen niet konden.

“Geen systemen centraal stellen, maar mensen”

Zijn werk deed hij volgens burgemeester Van Aart met bevlogenheid, passie en vooral ook humor. “Jan hield van woordgrapjes, een ontspannen sfeer en af en toe een grapje om het leven wat luchtig te houden. Zijn warme en oprechte karakter heeft onze gemeente en de gemeenschappen hierbinnen goed gedaan. Jan stelt geen systemen centraal, maar mensen”, besluit Van Aart.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen