Terugplaatsing kunstwerk Demeter

Foto: Gemeente Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL – Op donderdag 20 juli hebben wethouders Jan Brekelmans en Tess van de Wiel het kunstwerk Demeter teruggeplaatst op een nieuwe sokkel in het Frederik Hendrikpark in Kaatsheuvel.

Uitgevoerde werkzaamheden

In 2022 is een inspectie uitgevoerd naar de kwaliteit van de kunstobjecten in de openbare ruimte in de gemeente Loon op Zand. Hieruit kwam naar voren dat het kunstwerk Demeter niet goed vast stond op haar sokkel. Het kunstwerk is gelijk verwijderd om te voorkomen dat het kunstwerk zou vallen en beschadigen. Afgelopen periode is gewerkt aan een nieuwe sokkel. Ook zijn aanwezige beschadigingen op het kunstwerk hersteld en is het kunstwerk voorzien van een nieuwe beschermlaag. Het kunstwerk ziet er nu weer goed uit en kan weer jaren staan op haar sokkel op het Frederik Hendrikpark in Kaatsheuvel.

Nog een kunstwerk moest onderhouden worden

Uit dezelfde inspectie kwam naar voren dat het kunstwerk aan de Gerlachusstraat in Loon op Zand scherpe randen had. Dit was gevaarlijk voor mensen die er langs liepen en kinderen die op het pleintje spelen. Ook dit kunstwerk is afgelopen periode hersteld en heeft ook een nieuwe sokkel gekregen. De terugplaatsing van het kunstwerk is op dezelfde dag uitgevoerd als de terugplaatsing van Demeter.

Opknappen kunstwerken gaat verder

Bij de gemeente Loon op Zand is jaarlijks een klein budget beschikbaar voor het opknappen van de kunstobjecten in de openbare ruimte. In 2024 gaat de gemeente aan de slag met het opknappen van het Vredesmonument in de Loonse en Drunense Duinen. Een aantal letters zijn beschadigd en het object moet gereinigd worden. Ook zal gekeken worden of de gekleurde randen hersteld kunnen worden. In overleg met de bewoners van Loon op Zand gaat de gemeente kijken of ze gezamenlijk de aanwezige mozaïeken kunnen herstellen. De mozaïeken zijn beschadigd. De gemeente gaat in 2024 kijken hoe ze dit aan gaan pakken.

Kunst in de openbare ruimte

Kunst in de openbare ruimte maakt kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk. Ook bevordert het volgens wethouder Tess van de Wiel (kunst en cultuur) de verbinding in de wijk: “Door kunstwerken op publieke locaties te plaatsen, creëer je een natuurlijk ontmoetingsplek voor mensen. Inwoners kunnen met elkaar een praatje maken en ideeën en meningen uitwisselen. Daarbij maakt het de openbare ruimte ook gewoon mooier.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen