Haalbaarheidsonderzoek gecombineerde nieuwbouw De Vaert en Van Haestrecht College, in combinatie met kinderopvang

Foto: Van Haestrecht College

De gemeente Loon op Zand start een haalbaarheidsonderzoek voor één integrale onderwijslocatie met kinderopvang voor kinderen van 0 tot 18 jaar.

De Vaert en het Van Haestrecht College voldoen niet meer aan de huidige bouwkundige, energetische en onderwijskundige normen, eisen en wensen. Voor beide scholen zijn diverse verkennende onderzoeken uitgevoerd. Hieruit bleek onder andere dat voor het Van Haestrecht College nieuwbouw op een andere locatie de voorkeur verdient. Voor De Vaert is nieuwbouw al besloten. Stichting Leerrijk en Ons Middelbaar Onderwijs zijn nauw bij deze onderzoeken betrokken.

“Een veilige omgeving voor onze kinderen en jongeren”

Overgangsmomenten zijn kwetsbare punten in de leer- en ontwikkellijn van kinderen en jongeren. Daarom is wethouder Suzan Mandemakers (onderwijs) zo blij met dit haalbaarheidsonderzoek: “Op deze manier creëren we een veilige omgeving voor onze kinderen en jongeren. Ze blijven dan tijdens hun hele jeugd op één vertrouwde leslocatie. Dat is de perfecte manier om je in alle rust te kunnen ontwikkelen. Ik vind dat fantastisch!”

Wethouder Louis Laros (ruimtelijke projecten) beaamt dit ook. Voor zijn wethouderschap was hij docent en decaan in het middelbaar onderwijs. “Ik heb zoveel kostbare tijd verloren zien gaan bij onzekere brugklassers die lange tijd moesten wennen aan de nieuwe situatie. Dat de overgang van basisonderwijs naar middelbaar onderwijs zo organisch kan verlopen is voor iedereen pure winst.”

Leerlingen stromen altijd door naar de middelbare school die het beste bij hen past

Het Van Haestrecht College is een school voor vmbo, mavo en opstap naar havo (klas 1 en 2). Leerlingen van De Vaert zijn in de toekomst niet verplicht om door te stromen naar het Van Haestrecht College. Zowel de wethouders als schoolleiders benadrukken dat leerlingen altijd doorstromen naar de middelbare school die het beste bij hen past. Pluspunt is dat er voor leerlingen een mogelijkheid komt om voor het middelbaar onderwijs op dezelfde locatie te kunnen blijven.

Onderzoek naar kinderdagopvang

In het haalbaarheidsonderzoek wordt ook de mogelijkheid voor kinderdagopvang van kinderen van 0 tot 4 jaar meegenomen. Rob Rijken, directeur van De Vaert, is hier heel blij mee: “We zien in de omgeving al een aantal integrale kindcentra. Juist jonge kinderen zijn gebaat bij verblijf op één locatie. En de jongste kleuters zijn op hun eerste schooldag al gewend aan de omgeving.”

De aanpak brengt nog andere voordelen met zich mee. Zo bieden specifieke ruimten die bedoeld zijn voor het middelbaar onderwijs (zoals bijvoorbeeld een professionele keuken) ook extra lesmogelijkheden voor de jongere kinderen (in onderwijs- en opvangtijd). Vanja Goossen, directeur van het Van Haestrecht College, vindt het niet meer dan normaal dat deze onderwijsvoorzieningen op meerdere manieren gebruikt kunnen worden. “Zo krijgen alle leerlingen een rijke schooldag”. Hij benadrukt verder “de synergie die één locatie met zich meebrengt”.

Mogelijke locaties en vervolg traject

Voor een gebouw van deze omvang is voldoende ruimte nodig en beide scholen hebben locatie-eisen. Het Van Haestrecht College moet goed bereikbaar zijn met de fiets en met het openbaar vervoer. Voor De Vaert is een harde eis dat de school binnen het bestaande voedingsgebied ligt. Het zoekgebied ligt daarom in Kaatsheuvel-Oost. De gemeente heeft al een aantal locaties op het oog en is in gesprek met de eigenaren daarvan. De resultaten hiervan zijn onderdeel van de businesscase in het haalbaarheidsonderzoek. Op korte termijn hoopt de gemeente meer duidelijkheid te hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen