Inwoners denken mee bij verkorten wachttijden huishoudelijke hulp

19 jan 2023, 10:49 Gemeente
csm foto hulp bij het huishouden cfb495a489
Gemeente Loon op Zand

Steeds meer inwoners doen een beroep op de gemeente voor Hulp bij het huishouden. Door een groot tekort aan personeel kunnen de gemeentelijke aanbieders amper nog aan de steeds groter wordende vraag voldoen. Het personeelstekort is een landelijk probleem en speelt in vrijwel alle gemeenten.

Om ervoor te zorgen dat eerst de inwoners worden geholpen die de hulp het hardste nodig hebben, vraagt de gemeente inwoners die al huishoudelijke hulp hebben om mee te denken.

Meedenken

De gemeente merkt dat het nu al lastig is om aan de vraag te voldoen. Daarom hebben ze de inwoners die gebruikmaken van huishoudelijke hulp gevraagd om met hun mee te denken door zichzelf de vraag te stellen: maak ik er gebruik van omdat het echt niet anders kan? Of omdat ik ‘er recht op heb’? Wethouder Tess van de Wiel: “Wellicht is de hulp gedeeltelijk of in z’n geheel niet echt nodig of op een andere manier op te lossen. In dat geval kunnen inwoners contact met ons opnemen en kijken we of er andere mogelijkheden zijn. Op deze manier zorgen we er samen voor dat er genoeg budget overblijft om alle WMO-voorzieningen aan te kunnen blijven bieden, juist voor de inwoners die het niet breed hebben.”

Personeelstekort

De gemeente zal dus tegen niemand zeggen: u heeft geen hulp meer nodig, er komt niemand meer. Wel zou het eventueel kunnen gebeuren dat er door personeelstekort in voorkomende gevallen even geen hulp geleverd kan worden. Als dit het geval is, wordt er altijd zo snel mogelijk naar een oplossing gezocht.

Positieve reacties

De inwoners die huishoudelijke hulp ontvangen, ontvingen onlangs een brief met de vraag of zij eventueel gebruik kunnen maken van hulp vanuit de eigen kring, de hulp (gedeeltelijk) zelf kunnen bekostigen of dat zij het misschien af kunnen met minder hulp. Inmiddels heeft de gemeente de eerste positieve reacties op deze oproep ontvangen. Deze inwoners hebben aangegeven hulp (gedeeltelijk) in te willen leveren, zodat ook andere inwoners geholpen kunnen worden.

Hulp via eigen netwerk

Dus heeft u hulp nodig en lukt het je om dit via je eigen omgeving of netwerk te regelen? Dat waarderen we als gemeente enorm! Deze manier van samenwerken helpt de gemeente om de hulp te blijven bieden aan inwoners die dat het hardste nodig hebben.