Installatie nieuwe kinderraad Loon op Zand

Foto: Jan Heijs

Op 13 oktober om 17.00 uur wordt de nieuwe kinderraad van Loon op Zand officieel geïnstalleerd. De achttien geselecteerde kinderraadsleden zeggen in de raadzaal van Het Klavier aan burgemeester Hanne van Aart toe hun uiterste best te doen voor de kinderraad en alle kinderen in de gemeente.

De kinderraad telt acht leerlingen uit de ‘nieuwe groepen 7’ van de verschillende basisscholen uit de gemeente. Zij versterken de kinderraadsleden die afgelopen schooljaar al deelnamen aan de kinderraad.

Voor de zomervakantie werd al afscheid genomen van de leerlingen die dit jaar doorstromen naar het voortgezet onderwijs. De scholen gingen zelf actief aan de slag met de werving van nieuwe leden. Burgemeester Hanne van Aart kijkt terug op een succesvol eerste jaar: “Het was echt een feestje om met de kinderraadsleden samen te werken. Inspirerend om te zien hoe kinderen naar bepaalde thema’s kijken en creatief zijn in het vinden van oplossingen. Ik kijk ernaar uit om ook dit jaar weer met de kinderen aan de slag te gaan!”

Goede ideeën 

De Loonse kinderraad telt in totaal achttien leden. Alle basisscholen uit de gemeente vaardigden leerlingen uit groep 7 en groep 8 af. Daarnaast telt de kinderraad twee leerlingen die in groep 8 van een basisschool buiten onze gemeente op school zitten en in onze gemeente wonen. Komend schooljaar denkt en beslist de nieuwe kinderraad weer mee over een aantal actuele onderwerpen in de gemeente. Ze kiezen gezamenlijk de thema’s om mee aan de slag te gaan. Dit doen ze tijdens hun eerste officiële vergadering in november.

Wat doet de kinderraad?

De kinderraad brengt voorstellen of onderwerpen bij de volwassen gemeenteraad onder de aandacht. Zij mag adviseren over beleid en zelf activiteiten opzetten en uitvoeren. Daarnaast neemt de kinderraad (of een vertegenwoordiging ervan) deel aan gemeentelijke activiteiten zoals de 4- en 5-mei vieringen en de intocht van Sinterklaas. De kinderraadsleden werken nauw samen met een aantal volwassen raadsleden zodat ze elkaar kunnen aanvullen.

Installatie live te volgen

De installatie is live te volgen via: https://channel.royalcast.com/loonopzand/#!/loonopzand/20221013_2
Kijk voor meer informatie over de kinderraad op: https://www.loonopzand.nl/kinderraad

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen