Einde Tweede Wereldoorlog herdacht

Foto: Gemeente Loon op Zand

LOON OP ZAND – Op 15 augustus 1945 eindigde voor het gehele Nederlandse koninkrijk de Tweede Wereldoorlog. Op die dag capituleerde Japan en eindigde ook in Nederlands-Indië de oorlog.

Locoburgemeester Jan Brekelmans: “Ieder jaar staan wij stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog en het leed dat een groot en divers deel van onze samenleving diep getroffen heeft en nog altijd doorwerkt. Dit is een erkenning van de getroffenen uit de nationale geschiedenis en het benadrukt de verbondenheid van ons allen met dit gedeeld verleden”.

“Met de capitulatie van Japan eindigde een donkere tijd die de wereld meer dan vijf jaar in zijn greep hield. Vele mensen werden gedwongen hun huis en haard te verlaten. Tijdens en na de oorlog met name in Nederlands-Indië. Een naar gevoel van ontheemding dat vandaag de dag nog door velen wordt gevoeld. Het is daarom goed om hier ieder jaar hierbij stil te staan en met elkaar de verhalen te delen.”

Met het leggen van een krans bij het oorlogsmonument markeerden Jan Brekelmans en wethouder Riekje van Vugt-Buter vandaag de gebeurtenis 77 jaar geleden. Met een minuut stilte betoonden ze eer aan de gevallenen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen