Zetelverdeling raad Loon op Zand bekend

Foto: Gemeente

KAATSHEUVEL – De hertelling zoals die vandaag in de theaterzaal van Het Klavier in Kaatsheuvel plaatsvond, blijft zonder gevolgen voor de uiteindelijke uitslag. De twee restzetels gaan definitief naar GemeenteBelangen (totaal 7 zetels) en CDA (3). Ook VVD (3), Pro3 (3), Voor Loon (2) en TOEKOMSTIG KLM (1) houden het eerder vastgestelde aantal zetels.

Het Hoofd- en Centraal Stembureau van de gemeente Loon op Zand stelde in een extra zitting begin van de avond de definitieve uitslag vast. Vanochtend besloot het alle stemmen opnieuw te laten tellen.

“Er blijkt goed werk te zijn geleverd”, stelt burgemeester Hanne van Aart vast, “en dat verbaast me niets. De mensen die vorige week de stembureaus bemensten en de tellers van vorige week en nu verdienen allemaal een groot compliment en onze dank. Ze telden snel en accuraat.” Tot de hertelling werd vanochtend besloten omdat de verschillen tussen partijen op sommige punten heel klein waren. Met name de tweede restzetel, toegekend aan het CDA, had zomaar elders kunnen landen.

Verzoek

Op zichzelf is het feit dat het stemmenverschil tussen partijen heel klein is geen reden om opnieuw te tellen, beaamt Van Aart. “Pro3 en VVD maakten geen ‘formeel bezwaar’, ze deden ‘een vriendelijk verzoek’: of we er nog eens naar wilden kijken.” Daarop nam Van Aart contact op met de lijsttrekkers. “Ze vonden dat het beter zou zijn opnieuw te tellen dan om de kleinste kans op onzekerheid over eventuele onvolkomenheden te laten voortbestaan. Dat zegt volgens mij iets over de prettige verhoudingen binnen de raad in Loon op Zand.”

De eerste telling bleek vrijwel foutloos. “Als je 8.986 biljetten opnieuw telt, krijg je altijd te maken met verwaarloosbare verschillen in uitkomst”, zegt Van Aart. “Dat zie je ook hier. De verschillen zijn zo klein dat ze de uitslag en de zetelverdeling niet beïnvloeden. Alles blijft zoals het was.”

Samenstelling

Met de definitieve uitslag werd ook bekend welke kandidaten in de raad zijn gekozen. De nieuwe gemeenteraad bestaat tot nader bericht (het kan zijn dat kandidaat-raadsleden hun zetel om welke reden dan ook alsnog niet innemen) uit de volgende negentien personen:

  • Namens GemeenteBelangen Wessel van Boven, Bertus Kemmeren, Gerdy Zijlmans, Caroline Samuels-Soeterboek, Maaike van den Bersselaar, Wim Veldkamp en Henk van Komen.
  • Namens de VVD Suzan Mandemakers, Michel Verhoeven en Werner van de Wouw.
  • Namens Pro3 Louis Laros, Peter Flohr en Maaike Mesdag-Blom.
  • Namens het CDA Mieke Broeders-Habraken, Kees Grootswagers en Anthony Maas.
  • Namens Voor Loon Hein Lommers en Kiki van Eijndhoven-Brekelmans
  • Namens TOEKOMSTIG KLM Marten Krikken.
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen