Wethouder Bruijniks dient ontslag in

15 dec 2021, 13:14 Gemeente
csm gerards bruijniks det2 b6fcd4c391
Gemeente Loon opZand
Als gevolg van een verschil van inzicht tussen hemzelf en zijn GemeenteBelangen-fractie dient wethouder Gerard Bruijniks zijn ontslag in als wethouder van de gemeente Loon op Zand. “Gelet op de spagaat waarin ik als persoon ben terecht gekomen als lid van het college en de standpunten van de fractie heeft mij doen besluiten mijn werkzaamheden als wethouder van de gemeente Loon op Zand met ingang van 1 januari 2022 te beëindigen”, zo schrijft hij in zijn ontslagbrief aan de raad.
Burgemeester Hanne van Aart is zowel overvallen als bedroefd door de gang van zaken. “Wethouder Bruijniks was sinds 2012 een bevlogen en betrokken wethouder. Hij combineert een enorme dossierkennis met oprechte liefde voor de gemeente waarin hij twintig jaar geleden kwam wonen. Hij heeft tal van grote projecten op zijn naam, van Westwaard tot het integrale Bestemmingsplan De Wereld van de Efteling 2030. In de Regio Hart van Brabant tekende hij als bestuurlijk kartrekker voor de REKS, de Regionale Energie en Klimaat Strategie. Die is doordrenkt van zijn visie op duurzaamheid. Maar Gerard stond ook met zijn poten in de klei. Als ergens een riolering bezweek of een wolkbreuk huizen blank zette, was hij snel in zijn grote oranje jas ter plekke om poolshoogte te nemen.”

Verlies

Op de redenen achter Bruijniks’ ontslag gaat Van Aart niet in. “Dat is iets tussen Gerard Bruijniks en GemeenteBelangen. Maar we gaan hem missen. Zijn institutionele geheugen, zijn gedegen kennis van zijn eigen dossiers en van die van zijn collega’s, zijn voelsprieten die tot diep in de samenleving reiken, zijn humor en de aandacht voor de mensen in dit huis, vooral die van ‘zijn’ afdelingen; het zal voor iedereen even wennen worden.”
Voorlopig nemen de andere collegeleden Bruijniks’ portefeuilles waar. “De inwoners en ondernemers in onze gemeente mogen geen hinder ondervinden van het vertrek van de wethouder”, stelt Van Aart. “Het valt niet uit te sluiten dat een raadsvoorstel hier of daar vertraging oploopt. De komende weken gaan we ons buigen over hoe we daarmee omgaan.”

Onmiddellijke ingang

Wethouder Bruijniks laat weten met onmiddellijke ingang zijn werkzaamheden neer te leggen. “De finale van de Transitievisie Warmte laat ik vol vertrouwen aan mijn collega’s. Vooral hoop ik dat de gemeenteraad secuur en gewetensvol de belangen van de inwoners van de kern Loon op Zand mee wil wegen in dat andere besluit dat voorligt.” Na een korte stilte: “Het was me oprecht een grote eer en een genoegen. Daar wil ik het voor nu bij laten.”
“Het voelt als het plotse verlies van een dierbare vriend”, merkt de burgemeester op. “We wensen Gerard en zijn naasten het allerbeste. Ik weet zeker dat de mensen in Loon op Zand een prettige manier weten te vinden om hem hun erkentelijkheid te laten blijken met inachtneming van zijn rust en privacy.”