Gemeentelijk stimuleringsfonds voor ondernemers

Foto: Pixabay

De gemeente Loon op Zand roept een stimuleringsfonds in het leven voor als bedrijven straks weer (op volle kracht) open gaan. Iedere ondernemer die weer opstart of zijn bedrijf verbetert ‘na corona’ kan tot €1.500,- subsidie aanvragen.

“Voor we verder gaan”, zegt economiewethouder Frank van Wel “zal ik het zelf maar zeggen: het is een druppel op de gloeiende plaat.” Als een bedrijf failliet aan het gaan is, gaat het zichzelf met dit soort subsidies niet weten te redden. “Maar om dan maar te besluiten helemaal niets te doen is het andere uiterste.”

Subsidieregeling

Waar hebben we het over? “In totaal maken we maximaal €100.000,- vrij voor een subsidieregeling voor door corona getroffen ondernemers. Wie geld wil gaan investeren in het weer opstarten, op gang brengen of verbeteren van zijn bedrijf, kan maximaal €1.500,- aan de gemeente terugvragen.” Hoe? “Aanvragen, dan maken wij het bedrag over. Daarna hoef je alleen nog je factuur te laten zien zodat we weten dat je het geld inderdaad besteedde zoals je zei dat te gaan doen.”
Het maakt niet uit waar de ondernemer het bedrag aan besteedt. Als het maar ten goede komt aan zijn bedrijf en als de aanvraag maar op de een of andere manier te linken is aan corona. Accountantsverklaringen zijn niet nodig, ook ander papierwerk wordt tot een minimum beperkt. “Vul op een simpel formulier in waarin je hoeveel wilt investeren. Voor een extra parasol, nieuwe kassasoftware, een schilderbeurt, het vervangen van een koeling – zie maar. Bij akkoord maken we het direct over.”

Gebaar

Zoals Van Wel al aangaf: het is niet genoeg om bedrijven te redden. “Het is een bijna symbolisch gebaar. We willen samen deze coronatijd doorkomen, schouder aan schouder staan. Samen moeten we straks de economie weer opbouwen.” De Rijksoverheid komt over de brug met diverse overbruggingskredieten en regelingen (NOW, Tozo, TONK), de gemeente draagt nu een bescheiden steentje bij.

“Het échte herstel komt natuurlijk pas als klanten en gasten massaal hun geld in Loonse winkels en zaken besteden. Pas als dat weer mag en mensen dat vervolgens ook echt massaal gaan doen kunnen we deze crisis echt achter ons laten.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen