Aanleg laatste deel snelfietsroute F261

Het snelfietspad loopt  langs de N261 tot aan de Eftelingsestraat.
Het snelfietspad loopt langs de N261 tot aan de Eftelingsestraat.
Foto: Rens Groenendijk

Komende maanden legt de gemeente Loon op Zand de laatste hand aan de F261, de snel-fietsroute van Waalwijk naar Tilburg. De provincie Noord-Brabant en de gemeenten bouwen gezamenlijk aan een prettige, veilige fietsverbinding. Van eind februari tot begin juli wordt de laatste fase voltooid.

Aan de noordzijde is de snelfietsroute al klaar, nu is de zuidzijde aan de beurt. Dit is het gedeelte vanaf de Eftelingsestraat tot aan de gemeentegrens met Tilburg. Om de overlast voor het verkeer tot een minimum te beperken, pakt de BAM de afronding in één keer grootschalig aan. Van 22 februari tot naar verwachting begin juli 2021 zijn de werkzaamheden.

Snelfietsroute

De snelfietsroute F261 is een veilige verbinding die naadloos aansluit op de bestaande toeristische fietsroutes. De fietsverbinding langs de N261 wordt een mooie route met brede fietspaden en zoveel mogelijk voorrang voor fietsers. Op de bijna negentien kilometer komen de fietsers nauwelijks verkeerslichten of obstakels tegen. Ze delen onderweg de route zo weinig mogelijk met snelverkeer.

“Steeds meer mensen stappen op de fiets om naar hun werk te gaan. Fietsen is goed voor het milieu en voor de gezondheid. En het is slim: fietsers ondervinden veel minder last van file- en parkeerproblemen”, weet verantwoordelijk wethouder Gerard Bruijniks.

De provincie Noord-Brabant en de gemeenten Loon op Zand, Waalwijk en Tilburg sloegen voor deze snelfietsroute de handen ineen. “We leggen onder de noemer ‘Hart van Brabantroute’ een fijnmazig netwerk van snelfietsroutes aan die de grotere plaatsen in de provincie met elkaar verbinden”, vertelt Bruijniks. “De bedoeling is om de fiets een aantrekkelijk alternatief te laten zijn voor auto en OV.”

Omleidingen

De werkzaamheden vragen de nodige ruimte. De Heideweg zal op verschillende data achtereenvolgens op drie plaatsen worden afgezet. Het verkeer wordt dan waar mogelijk omgeleid via de N261. Fietsers, bestemmings- en landbouwverkeer krijgen andere omleidingsroutes.

Tussen de bushalte aan de Heideweg en de Bergstraat wordt een damwand in het talud van de N261 aangebracht. Hiervoor werkt de BAM ’s nachts door, op 23 februari en 23 maart. Dit zal enig geluid met zich meebrengen. “Het nadeel van nachtwerk zou op moeten wegen tegen de voordelen door het verminderen van verkeershinder en kosten”, hoopt Bruijniks. “We doen ons best de last te beperken.”

Omwonenden en bedrijven aan de routes zijn per brief op de hoogte gesteld van de inhoud van de werkzaamheden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen