Raad stelt begroting voor 2021 definitief vast

Gisteravond kwamen alle raadsleden tot overeenstemming over een sluitende begroting voor 2021. De keuzes van het college werden behandeld tijdens twee online raadsvergaderingen.

Betrouwbaar en stevig

“We zetten met deze begroting een flinke stap in het herstel van de financiële balans. In 2021 zien we de eerste resultaten van de strategie die eind 2019 is ingezet. Een strategie die niet alleen gericht is op het financiële perspectief nu, maar ook op beheersing op de langere termijn. Zo zijn wij in staat een betrouwbaar en stevig bestuur te zijn, worden en te blijven voor onze inwoners”, aldus wethouder Frank van Wel.

Wijzigingen in voorstel college

De gemeenteraad wil graag dat het college op zoek gaat naar adoptiepartners voor de mobiele en vaste bloembakken op het Anton Pieck- en Weteringplein. De subsidie van Het Witte Kasteel wordt alleen gereserveerd voor 2021 en 2022. De raad wil daarnaast graag een financiële onderbouwing voor toekenning van deze subsidie.

Wat bleef overeind in het voorstel?

Het verlagen van de rioolheffing staat erbij, evenals het compenseren van de toeristenbelasting zodat we deze op het niveau van 2020 kunnen houden. We voorzien in een toeristisch informatiepunt en in een Energieloket om inwoners te helpen hun woning energiezuiniger te maken. In scholen komt extra aandacht voor goede luchtkwaliteit, isolatie en het verwijderen van asbest. En we realiseren de Nieuwe Wetering als dorpshuis van de kern Loon op Zand.

We brengen en houden de zorg op orde. Wel is het verstandig meer ‘zakelijke empathie’ te introduceren: wat levert onze inzet de bewoner op? Hoe kan het, met name in het organiseren van de hulp, slimmer, goedkoper en tóch goed – of zelfs beter? En we stimuleren sport- en beweegmogelijkheden voor alle inwoners door o.a. de inzet van de buurtsportcoach.

In de openbare ruimte blijven we gaan voor schoon, heel en veilig waarbij we ons vooral richten op het in stand houden van wat we hebben en het aanpakken van achterstallig onderhoud. We hebben steeds meer aandacht voor de veiligheid en het veiligheidsgevoel van onze inwoners, bedrijven en bezoekers. We blijven streven naar een gunstig vestigingsklimaat voor onze ondernemers en versterken onze uitstraling als gastvrije, toeristische gemeente.

We hoeven geen afbreuk te doen aan de kwaliteit van dienstverlening of noodzakelijke inzet van voorzieningen. We beschikken over voldoende middelen om ook onze structurele activiteiten te bekostigen. En met de omgevingswet bereiden we ons voor op een nieuwe toekomst.

Aan de slag

Wethouder Frank van Wel: “Nu de begroting voor 2021 is vastgesteld, begint voor ons het echte werk. We gaan daarmee niet wachten tot het nieuwe jaar. Op een aantal van de 8 ombuigingen uit de kadernota worden nu al flinke stappen gezet. Wij zijn trots op dit resultaat en onze organisatie en hebben alle vertrouwen in de toekomst.”

Bron: Gemeente Loon op Zand

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen