B&W stelt ‘Variant 3’ Nieuwe Wetering voor

Foto: Rini van der Laak

Het college van Loon op Zand legt aan de gemeenteraad een verder uitgewerkt plan voor de Nieuwe Wetering voor. Het vraagt de raad in te stemmen om het voorstel ‘Variant 3’ verder uit te werken. In die variant ontfermt een nader te bepalen marktpartij zich over het oude klooster.

Er is de afgelopen maanden in overleg met de architecten en de Wetering Plan Groep (WPG) een projectplan uitgewerkt. Hierin staat onder meer waarom de wethouder een voorkeur heeft voor ‘Variant 3’. Tegen deze variant ontstond weerstand omdat ze gekoppeld werd aan de plannen voor een hostel. “Het idee voor een hostel is inmiddels verlaten”, zegt wethouder Jan Brekelmans. “De invulling van de oudbouw moet passen bij de kern Loon op Zand, het moet een aanvulling zijn. We willen van De Nieuwe Wetering een betaalbaar pareltje maken waar iedereen zich prettig bij voelt.”

Akoestiek

Er kunnen in het oude gedeelde geen appartementen worden gevestigd. “Dat klinkt allemaal veel te veel door, akoestisch en ook qua beheersystemen is de constructie daarvoor te veel één geheel”, weet Brekelmans. Datzelfde argument pleit tegen het opnemen van een hostel in de plannen.

In de beeldvormende raad van 8 oktober nam de wethouder al duidelijk een voorschot op zijn voorkeur voor variant 3. “Het is denk ik zonneklaar de beste keuze”, aldus de wethouder die ervan overtuigd is dat hij de raad mee kan nemen in deze zienswijze. “Het voldoet aan het programma van eisen, past binnen de wensen van de huidige en toekomstige gebruikers en heeft een prima kostenbatenverhouding.” Bij Variant 2 zou de oudbouw een maatschappelijke/culturele invulling krijgen. “Per saldo levert dat voor de langere termijn hogere kosten op”, vreest de wethouder.

In het geüpdatete projectplan zijn procesafspraken opgenomen tussen de verschillende partijen. Ze gaan op zoek naar een passende invulling voor het oude klooster. Het college wil dit samen met de Loonse inwoners aanpakken. De WPG onderschrijft dat volledig.

Marktconsultatie

Gemeente en WPG willen de inwoners en ondernemers in Loon op Zand graag op korte termijn informeren over de stand van zaken. Vervolgens zijn ze van harte uitgenodigd in een zogenaamde ‘marktconsultatie’ hardop mee te denken over de invulling van het klooster. “Grootschalige verblijfsaccommodatie valt dus al af”, zegt Brekelmans nogmaals.

De opbrengst van deze marktconsultatie wordt aan de raad voorgelegd. Deze kan naar verwachting rond juni 2021 een definitieve beslissing nemen over wat er met De Nieuwe Wetering gebeurt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen