Jaarstukken 2019: meevallende tegenvallers

Foto: Loonopzand.nieuws.nl

De gemeente Loon op Zand sluit het jaar 2019 af met een nadelig saldo van 1,8 miljoen euro, zo geven de Jaarstukken te lezen. De tegenvallers leken aanvankelijk even te leiden tot een verlies dat bijna twee keer zo groot was. Het uitstellen van een aantal plannen en doelstellingen en het versterken van het financiële toezicht dempten de klap.

Als je een dreigend tekort weet te halveren klinkt dat als ‘goed nieuws’. ”Als je het zo beziet hebben we het er nog niet eens zo slecht van afgebracht, nee”, zegt wethouder Financiën Frank van Wel. “Maar ondanks de meevallende tegenvallers blijft het natuurlijk een akelig groot gat waar we mee te kampen hebben.” Het bracht het college er de laatste maanden van 2019 toe zich meer nog dan voorheen te richten op financiële beheersing, rust, inzicht en voorspelbaarheid. “De eerste resultaten daarvan tekenen zich al af, mede daarom bezien we de toekomst niet met louter zorg.”

Jaarrekening Duurzaamheidsvisie, organisatievisie, communicatievisie en dienstverleningsconcept werden in 2019 nog even het kind van de jaarrekening. Veel beleid vond wél doorgang, zo haast Van Wel zich te benadrukken. Van ‘Toekomstvisie Loon op Zand 2030’ tot de eerste fase van de snelfietsroute F261, van de Lintenvisie Kaatsheuvel en het Regionaal Bureau Toerisme. “Samen met de inwoners bouwen we in en om de drie kernen door aan een nóg mooiere en aantrekkelijkere gemeente.”

In de komende Kadernota gaat het gemeentebestuur uiteenzetten hoe het komende jaar er financieel uit komt te zien. De financiële impact van de uitbraak van het coronavirus laat zich alvast lastig in kaart brengen, geeft de wethouder toe. “Dat coronavirus gaat ons er niet van weerhouden een betrouwbare, benaderbare overheid voor de inwoners, ondernemers en bezoekers van Loon op Zand te zijn en blijven”, neemt hij zich mede namens zijn collega’s hardop voor.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen