Lokaal opgewekte groene energie van ECLoZ levert heel wat op

Mei 2019, zonnepanelen op Sporthal De Werft
Mei 2019, zonnepanelen op Sporthal De Werft
Foto: ECLoZ | om

Sinds september 2017 wordt in onze gemeente duurzame energie opgewekt in projecten van het Energie Collectief in de gemeente Loon op Zand ECLoZ | om. In die maand ging het project KwatrijnZon van start, in 2019 volgde WerftZon en sinds begin dit jaar draaien de windmolens op burgerwindpark De Spinder.

KwatrijnZon. Bespaarde CO2-uitstoot komt overeen met planten van 4.000 bomen

Biologisch melkveehouder Sjaak Sprangers bouwde een diervriendelijke Kwatrijnstal in Kaatsheuvel en wilde het dak graag beschikbaar stellen voor zonnepanelen. ECLoZ kreeg de gelegenheid om het dak te beleggen met 432 zonnepanelen. De opbrengst van de zonnepanelen is online te volgen via SolarEdge. Tot op heden is er met dit project ruim 134.000 kilo CO2-uitstoot bespaard, wat overeenkomt met het planten van 4.000 bomen!

WerftZon, panelen op sporthal De Werft in Kaatsheuvel

Ook op het dak van de nieuwe sporthal De Werft bleef ruimte over voor zonnepanelen van ECLoZ. Inwoners uit de postcodegebieden rondom De Werft investeerden in 224 zonnepanelen, die sinds 21 mei 2019 energie leveren. In een jaar tijd leverde dat een besparing op van 24.600 kilo CO2-uitstoot, vergelijkbaar met planten van 734 bomen.

Burgerwindpark De Spinder, genomineerd voor de Duurzame 100 van Trouw

Sinds begin dit jaar draaien de 4 windmolens op windmolenpark De Spinder in Tilburg Noord. Het windmolenpark is een initiatief van de leden van 11 regionale energiecoöperaties, waaronder ECLoZ. Ook dit park is mede gefinancierd door particuliere investeerders. Burgerwindpark De Spinder werd genomineerd voor de Duurzame 100 van Trouw en eindigde op de 65e plaats. De opgewekte stroom van dit project is voldoende voor de jaarlijkse energiebehoefte van 7.500 huishoudens.

Nieuwe zonneprojecten in voorbereiding

Op dit moment worden voorbereidingen getroffen voor nieuwe zonneprojecten in de gemeente. Ook hierbij zal financiële investering van inwoners mogelijk zijn. Voor mensen die graag bijdragen aan een schone en groene omgeving, daarin willen investeren en daaruit rendement willen ontvangen is het de moeite waard om dit in de gaten te houden. Meer informatie via www.ecloz.nl of volg ECLoZ | om via Facebook of LinkedIn.

ECLoZ | om levert de opgewekte stroom aan energieleverancier om | nieuwe energie, coöperatie van energiecoöperaties. Raadpleeg de website van ECLoZ voor overstappen op lokaal opgewekte stroom.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen