Gemeente Loon op Zand pakt door op veiligheid

Foto: Loonopzand.nieuws.nl

Deze week legde de gemeente meerdere dwangsommen op aan drugsdealers en een inbreker in de gemeente Loon op Zand. Met de dwangsommen wil de gemeente voorkomen dat drugsdealers en inbrekers (opnieuw) in de fout gaan. De gemeente mag deze dwangsommen opleggen sinds de aanpassing van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) in december 2018.

Samenwerken met politie

Gemeente Loon op Zand werkt nauw samen met de politie bij het aanpakken van deze criminele activiteiten. Burgemeester Hanne van Aart: “De verdachten krijgen niet alleen een tik op de vingers van de gemeente, maar worden ook strafrechtelijk vervolgd. Omdat die vervolging vaak maanden op zich laat wachten en verdachten in de fout kunnen blijven gaan, leggen we dwangsommen op. Met deze dwangsommen willen we gemeente Loon op Zand minder aantrekkelijk maken voor criminelen.”

Last onder dwangsom

Iemand die in gemeente Loon op Zand een inbrekerswerktuig (zoals breekijzer en slotentrekker) of zakjes drugs bij zich heeft, krijgt eerst een waarschuwing van de gemeente. Dit is een zogenoemde ‘last onder dwangsom’. Bij een volgende overtreding, volgt de boete. In gemeente Loon op Zand is dat 2.500 euro voor inbreken of het dealen van drugs.

Informatie van inwoners cruciaal

Informatie van inwoners over verdachte situaties maakt het mogelijk voor de gemeente en politie om sneller op te treden bij criminele activiteiten of andere verstoringen van de openbare orde. Burgemeester Hanne van Aart: “De whatsapp-groepen in onze wijken zijn een goed voorbeeld van laagdrempelig communiceren met de gemeente. De whatsapp berichten van onze inwoners zijn voor ons cruciaal in het opsporen voorkomen van verdachte situaties.”

Meld verdachte situaties

Ziet u een verdachte situatie? Meld het bij de politie (112) of via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).