Acht Brabantse gemeenten willen inwoners beter GFT-afval laten scheiden

Foto: Pixabay

De gemeenten van de regio ‘Hart van Brabant’ (Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk) willen dat inwoners beter GFT-afval gaan scheiden. Nog teveel etensresten, groente- en fruitresten komen bij het restafval. Dat is jammer, want dit zijn waardevolle grondstoffen. Daarom starten deze gemeenten de campagne ‘GFT, wat doe jij ermee?’

Veel groente- en fruitafval komt nog bij het restafval. Ook verdwijnt zo’n dertien procent van ons eten jaarlijks ongebruikt in de restafvalcontainer. Dat is ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar. Zonde, want restafval wordt verbrand, terwijl afval uit de GFT-container wordt gerecyled. Daarvan kan biogas en compost worden gemaakt.

Meer recyclen

De ‘Hart van Brabant’-gemeenten vinden het belangrijk om de totale hoeveelheid restafval terug dringen en meer te gaan recyclen. Door samen op dezelfde momenten over het scheiden van GFT-afval en voedselverspilling te berichten, vergroten de gemeenten hun communicatiekracht.

Wethouder Gerard Bruijniks: “Minder restafval zorgt voor minder CO2-uitstoot, simpelweg omdat er minder verbrand wordt. Dat is beter voor het milieu. Bovendien bestaat GFT-afval uit belangrijke grondstoffen. Het is goed om inwoners bewust te maken van wat wel en niet in de GFT-container mag. Inwoners willen best afval scheiden, maar weten vaak niet wat waarbij hoort. De tips en handvaten in de campagne ‘GFT, wat doe jij ermee?’ gaat hen daar zeker bij helpen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen