Drie huidige coalitiepartijen willen samen verder

Gerard Bruijniks
Gerard Bruijniks
Foto: Foto Bardie

GemeenteBelangen, CDA en Voor Loon gaan de komende weken onderzoeken of zij gezamenlijk tot een coalitie kunnen komen. Samen hebben zij 13 van de 19 zetels in de gemeenteraad.

Een coalitie van deze drie partijen zou, volgens informateur Gerard Bruijniks, het meest recht doen aan de verkiezingsuitslag. Alle drie wonnen zij, terwijl de overige twee partijen, Pro3 en de VVD, kiezers verloren.

Op basis van de verkiezingsuitslag concluderen GemeenteBelangen, CDA en Voor Loon dat de kiezers hun steun hebben uitgesproken voor het gevoerde beleid. De huidige coalitie zou in een nieuw college met ruim 71 procent van de stemmen een stevige meerderheid vertegenwoordigen.

Alle drie de partijen hebben aangegeven met de gehele raad in overleg te willen over het programma voor de komende raadsperiode. Voor een goede samenwerking binnen de raad, vinden zij, is het belangrijk dat alle partijen een inbreng kunnen leveren op het akkoord in hoofdlijnen van de toekomstige coalitiepartners. Het concept-coalitieakkoord wordt dan ook tijdens de formatie aan alle partijen ter consultatie voorgelegd.

Verder hebben GemeenteBelangen, CDA en Voor Loon tijdens het informatieproces aangegeven de komende raadsperiode inwoners van de gemeente meer te willen betrekken bij de vorming van beleid. Dat sluit goed aan bij de ingeslagen weg van de raad om anders te gaan werken en bij het Samen Loont-traject.

Zie ook: Eindrapport-informatieproces-raadsperiode-2018

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen