Asbest aangetroffen in grond Westwaard tijdens graafwerkzaamheden, extra bodemonderzoek volgt

Foto: Gemeente Loon op Zand

Bij graafwerkzaamheden in Westwaard is op twee locaties materiaal gevonden dat lijkt op asbest. In onderstaande tekst leest u de uitleg over de situatie.

Asbest voormalig boerenerf Sweensstraat (locatie 1 in overzichtskaart)

Vroeger stond er een boerderij aan de Sweensstraat tussen de kloostertuin en de huurwoningen van Casade. Deze boerderij is eind jaren negentig gesloopt. Op de plek van de boerderij en het boerenerf zijn voor de nieuwe woonbuurt Westwaard graafwerkzaamheden uitgevoerd. Bij deze graafwerkzaamheden is materiaal gevonden dat lijkt op asbest. De werkzaamheden zijn meteen stilgelegd en dit materiaal is verder onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat het materiaal inderdaad asbest is. Er zijn geen gezondheidsrisico’s, want niemand is blootgesteld aan het asbest. Op dit moment onderzoeken we hoe groot de verontreiniging van de grond is. Daarvoor starten deze week graafwerkzaamheden. Daarna kunnen we bepalen hoe we de vervuiling het beste kunnen verwijderen.

Kavels zuidwestelijke deel (locatie 2 in overzichtskaart)

Ook in het zuidwestelijke deel van Westwaard is materiaal in de grond aangetroffen dat lijkt op asbest. Na de vondst is het terrein geïnspecteerd. Daarbij zijn geen nieuwe verdachte materialen gevonden. Daarna is de grond onder zorgvuldige begeleiding verder afgegraven en naast het kavel opgeslagen. Ook hierbij zijn geen verdachte materialen gevonden. De opgeslagen grond is door het laboratorium onderzocht om vast te stellen of er asbest in de grond zit. We verwachten in de loop van deze week de resultaten.

Extra onderzoek overige delen Westwaard

In korte tijd is binnen Westwaard op twee locaties materiaal gevonden dat lijkt op asbest of waarvan is vastgesteld dat het asbest is. Om uit te sluiten dat op meer plekken in Westwaard nog asbest of een andere verontreiniging in de grond aanwezig is, laten we extra bodemonderzoek uitvoeren. Woensdag 14 maart starten medewerkers van het onderzoeksbureau in Westwaard met het aanvullende bodemonderzoek. Daarvoor graven we op een aantal plaatsen op het terrein met een graafmachine.

Informatie

We vinden het belangrijk om u uitgebreid te informeren over de actuele situatie over de bodemkwaliteit in Westwaard. Zo bent u deelgenoot en op de hoogte van onze werkwijze. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met projectleider Rick Dusée via telefoonnummer 0416 289111 of stuur een e-mail naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen