Gemeentelijke erepenning in zilver voor Albert Megens

Op maandag 30 oktober reikte burgemeester Wim Luijendijk de gemeentelijke erepenning in zilver uit aan de heer Albert Megens. De uitreiking vond plaats in de Raadzaal van Het Klavier in Kaatsheuvel.

Verteller lokale oorlogsverhalen

De heer Albert Megens was van 1987 tot 2017 verteller van lokale oorlogsverhalen bij de herdenkingen op 4 mei. In de eerste jaren tot 1995 hield hij toespraken tijdens de gemeentelijke herdenkingen die destijds bij toerbeurt plaatsvonden in de kerken van de gemeente Loon op Zand. Vanaf 1995 wist hij jaarlijks door zijn persoonlijke inbreng bij de 4-mei-herdenking bij het vredesmonument, indrukwekkende bijdragen te leveren aan de samenkomsten die door vele inwoners van de gemeente Loon op Zand worden bijgewoond.

Waardevol en respectvol eerbetoon

Tijdens die gemeentelijke herdenkingen bij het vrijheidsmonument vertelde hij onder meer bewogen verhalen over personen die tijdens de oorlog om het leven kwamen of ernstig gewond raakten. Aan zijn verhalen ligt in de regel een door hem verricht grondig familiekundig onderzoek ten grondslag om uiteindelijk tot zijn aangrijpende en indrukwekkende voordrachten te komen die de toehoorders in hoge mate beroerden. De verhalen vormen steeds een waardevol en respectvol eerbetoon aan de overledenen die daarmee een plaats en gezicht krijgen in de lokale geschiedenis. De heer Megens heeft zijn activiteiten nu overgedragen aan een nieuwe generatie.

Schrijver- en dichterschap

Naast zijn activiteiten voor de 4-mei herdenkingen is de heer Megens ook actief voor de Parochie Kaatsheuvel en verleent hij medewerking aan kerkdiensten, waaronder uitvaartdiensten. Hij weet door zijn schrijver- en dichterschap vele mensen in de gemeente Loon op Zand en Brabant te enthousiasmeren voor de literatuur. In 1997 mocht hij de ‘Plantage Poëzieprijs’ ontvangen als waardering voor zijn oeuvre.

Het college wil voor al zijn activiteiten tot op heden, zijn erkentelijkheid betuigen door het toekennen van de gemeentelijke erepenning in zilver als bewijs van waardering en dankbaarheid voor zijn grote verdiensten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen