Gemeente Loon op Zand en Casade tekenen prestatieafspraken

Foto: Gemeente Loon op Zand

Op 7 december ondertekenden de Huurdersbelangenvereniging Loon op Zand, de gemeente Loon op Zand en Casade prestatieafspraken voor 2017.

De prestatieafspraken zijn een vertaling van de ambities uit de woonvisie in concrete maatregelen, en ze bevatten een doorkijk tot 2021. Het is voor het eerst dat ook de huurders hierbij direct betrokken zijn. De prestatieafspraken gaan onder meer over het betaalbaar houden van de huren in Loon op Zand.

Betaalbaarheid

Belangrijk speerpunt voor alle partijen is het aantal betaalbare huurwoningen in de gemeente. Afgesproken is dat minimaal 1.900 huurwoningen een betaalbare huur hebben (maximaal €628, prijspeil 2016). Daarnaast verhoogt Casade de huur in 2017 gemiddelden met inflatie. De gemeente en Casade willen huurachterstanden en armoede onder huurders zoveel mogelijk voorkomen. Daarvoor maken ze in 2017 gezamenlijk beleid.

Duurzaamheid

‘We willen dat onze huurders betaalbaar, maar ook duurzaam kunnen wonen’, vertelt Casade directeur Roel van Gurp. ‘Om het energieverbruik van inwoners te verminderen, zetten de gemeente en Casade energieadviseurs in. Iedere inwoner van Loon op Zand kan zich melden bij Casade voor een gratis energieadvies.’ De adviseurs worden geleverd door Baanbrekers; Casade leidt deze energieadviseurs op en neemt hen tijdelijk in dienst. Ze stromen uiteindelijk door naar een nieuwe baan. Met het project ‘Groen is goed (te) doen’, waarmee huurders voordelig zonnepanelen kunnen aanschaffen, legt Casade in de gemeente Loon op Zand enkele honderden zonnepanelen op daken. Hiermee bevordert Casade zowel de duurzaamheid als de betaalbaarheid van de woningvoorraad.

Langer zelfstandig wonen

Een ander belangrijk onderdeel de komende jaren is beleid rondom langer zelfstandig wonen. De gemeente en Casade slaan hiervoor de handen ineen. Samen willen ze ervoor zorgen dat ouderen en mensen met een zorg- of begeleidingsvraag langer zelfstandig in hun eigen woning kunnen blijven wonen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen