Behoud OBS De Start

Foto: OBS de Start

DE MOER – In 2015 hebben schoolbestuur Bravoo, medezeggenschapsraad (MR), ouders en inwoners van De Moer samen een reddingsplan opgesteld voor OBS De Start.

Het belangrijkste doel hiervan was om het aantal leerlingen in vijf schooljaren op een dusdanig niveau te krijgen dat de openbare basisschool in de Moer weer zelfstandig geƫxploiteerd kon worden. Aan de gemeente werd gevraagd om gedurende deze vijf jaar financieel bij te dragen om de school open te kunnen houden. Met het einde van het schooljaar deze zomer liep dit vijfjarenplan af. Tijd daarom om te evalueren en op basis hiervan vooruit te kijken.

Basisschool in de Moer

De openbare basisschool in De Moer is een belangrijke voorziening voor het dorp die de gemeente Loon op Zand graag wil behouden. Dat was vijf jaar geleden zo en dat is vandaag de dag nog steeds zo. Het uitgangspunt is basisonderwijs in alle kernen. Het aantal leerlingen op de school liep een aantal jaar geleden echter zo sterk terug dat de bekostiging door het Ministerie niet langer voldoende was.

Mooie resultaten behaald in de afgelopen vijf jaar

Met vereende krachten zijn de afgelopen vijf jaar vele inspanningen geleverd om de benodigde 37 leerlingen naar de school te halen. De PR werkgroep heeft hard gewerkt aan de zichtbaarheid van de school. Zo zijn er o.a. nieuwe flyers gemaakt, is de website aangepakt, zijn er banners bij de ingangen van het dorp geplaatst en is de media actief ingeschakeld. Ook is op De Start steeds gekeken naar mogelijkheden om innovatieve werkwijzen te implementeren in het onderwijs. In twee brede combinatiegroepen wordt goed en modern onderwijs gegeven. Kinderen gaan met veel plezier naar school en laten goede resultaten zien. Vanuit het dorp is er 100% draagkracht voor de kleinschalige school. Kortom, door alle partijen samen is iets moois neergezet de afgelopen vijf jaar. Een school om trots op te zijn.

Extra inzet om leerlingen te werven tot april 2021

Helaas is ondanks al deze acties en resultaten de ambitie uit het vijfjaren plan niet haalbaar gebleken. De school kwam in het vorig schooljaar voor het eerst onder de landelijke norm van 23 leerlingen die het Ministerie van Onderwijs stelt. Zodra een school drie jaar achtereenvolgend onder deze norm zit, wordt deze opgeheven door het Ministerie. Dat willen we met zijn allen voorkomen en was voor de ouders van de school aanleiding om een nieuw toekomstplan op te stellen. Hierin ligt de focus met name op het vergroten van de zichtbaarheid van de school in de omliggende dorpen en in de Reeshof in Tilburg. In april 2021 is duidelijk of het aantal leerlingen in het schooljaar 2021-2022 weer boven de norm uitkomt. De PR werkgroep, het schoolbestuur en de gemeente doen er tot april 2021 daarom alles aan om het tij te keren door met nog meer zichtbaarheid en communicatie extra leerlingen voor de basisschool te werven, vanuit de Moer en zeker ook daarbuiten.

Bron: Gemeente Loon op Zand

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen