Certificaat voor duurzame bloemenwinkel Ambianze

KAATSHEUVEL – Bloemenwinkel Ambianze Bloem & Sfeer in Kaatsheuvel is zo goed bezig met duurzaamheid dat het daarvoor een certificaat heeft gekregen van het onafhankelijke keurmerk ‘Barometer Duurzame Bloemist’. Hanne van Aart, burgemeester van Loon op Zand, kwam maandag het certificaat overhandigen in de bloemenwinkel, die zijn ingang heeft bij Albert Heijn aan de Gasthuisstraat.

Het echtpaar Angelique en Pascal Zijlmans heeft al tien jaar een bloemenwinkel en ziet in de toekenning van het certificaat een beloning voor hun inspanningen zo veel als mogelijk duurzaam te werken. “Een groot compliment dat jullie hiermee bezig zijn en een duidelijke keuze maken, indrukwekkend”, aldus de burgemeester. “We zijn er als gemeente heel blij mee, want wij zoeken overal mogelijkheden om te verduurzamen. Er is een regionale energie- en klimaatstrategie gemaakt over hoe we in de toekomst duurzaam met elkaar willen leven. Er zijn nog wel een paar bedrijven die in Loon op Zand serieus bezig zijn met duurzaamheid, maar die hebben niet zo’n certificaat.”

Heel vroeg op

De verduurzaming begon met led-verlichting, groene stroom en in de loop der jaren ook de bloemen en de materialen, een zuinige bestelwagen op benzine in plaats van diesel, en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, legt Angelique Zijlmans uit. “De bloemen kopen we in via veiling Plantion in Ede. Ons certificaat heeft een zilveren status, wat ons verplicht om minimaal 40 procent bloemen in huis te hebben die biologisch zijn gekweekt. Ik zit ’s morgens thuis al om vijf uur achter mijn laptop om de bloemen, snijgroen en planten in te kopen. De veilingmeester geeft aan of het een duurzaam product is. Als we specifieke bloemen nodig hebben die niet op de veiling verkrijgbaar zijn, bestellen we die online bij een groothandel met een groot assortiment eko-bloemen.”
De boeketten worden met henneptouw opgebonden en in gerecycled papier verpakt. Als er al plastic wordt gebruikt, is dat biologisch afbreekbaar.

Maatschappelijk betrokken

Ambianze telt acht werknemers en wil zich ook maatschappelijk betrokken tonen door mensen in dienst te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vertelt Angelique Zijlmans. “Teresxa Polman werkt hier bijvoorbeeld vanuit het Thomashuis, die doet heel goed mee met allerlei klusjes. Batoul Katery is een vluchtelinge uit Syrië, die hier via Baanbrekers is gekomen en inmiddels in vaste dienst werkt, ze heeft echt talent voor het bloemistenvak.”
Voor het goede doel verkoopt Ambianze speciale vaasjes met bloemen voor 9,95 euro. Daarvan gaat 2,50 euro naar Villa Pardoes, appartementen bij De Efteling voor vakanties van zieke kinderen met hun familie. “Aan het einde van het jaar geven we dan de opbrengst met een cheque, in 2019 was dat bijna 300 euro en dit jaar hopen we dat het nog meer is”, aldus Angelique.

Hart onder de riem

Ondanks corona gaat de bloemenhandel goed door. “Mensen laten meer bloemen thuisbezorgen, ook om vrienden of familie een hart onder de riem te steken. Voor het bezorgen hebben we een speciaal protocol: we zetten de bloemen voor de deur in een emmer en bellen dan aan. De mensen kunnen dan zelf de bloemen pakken.” Ambianze levert in de wijde omgeving van Kaatsheuvel bloemen. Via bloemistencollectief FloraNL, met een groot aantal duurzaam gecertificeerde deelnemers, komen bestellingen binnen uit heel het land. Rechtstreeks bestellen via de webshop is ook mogelijk.
Burgemeester Hanne van Aart kreeg een mooie boeket van Ambianze aangeboden. Voor het team van de bloemenwinkel had ze een schaal bonbons meegenomen.

Tekst: Rens Groenendijk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen