Burgemeester Hanne van Aart onthult Willibrord gedenkteken

Op Koningsdag 2019 vond aan de Kerkenakker de onthulling en inwijding plaats van het Willibrord gedenkteken. Bij deze plechtigheid waren inwoners en belangstellenden uit de gehele gemeente aanwezig.

De onthulling was het hoogtepunt en sluitstuk van de Intochtstoer van Willem van Horn. Het Willibrord gedenkteken werd gisteren onthuld door burgemeester Hanne van Aart en aangeboden aan de Willibrordparochie. Pastoor Luijckx heeft het gedenkteken ingezegend in bijzijn van de heer Willem van Horn en hertog Jan van Brabant.

Het gedenkteken is ontworpen en gemaakt door kunstenaar Jan van Strien uit Kaatsheuvel – bekend van de galerie Artijean. Het is geen stenen “kastje” maar een sculptuur van Corténstaal met een open karakter en duidelijk herkenbaar als “kapel” . In het materiaal is naast de gotische ramen ook de contour van Willibrord uitgesneden. Zijn bisschopsstaf en de wijnkruik completeren het kunstwerk.

Waarom dit gedenkteken?

In het jaar 1269 – nu 750 jaar geleden – stond de aan Sint Willibrord gewijde parochiekerk van Venloon op het perceel dat wij nu kennen als de Kerkenakker. De huidige kerk in de Kerkstraat van Loon op Zand (van 1392) nam de functie van parochiekerk in de loop der jaren over in de 16 e eeuw – kort na 1570 – is de (oude) Willibrordkerk, die buitengebruik en in verval was geraakt, afgebroken. De reden? Om groot onderhoud aan de nieuwe kerk te bekostigen was geld nodig. Daartoe werden de stenen van de oude Willibrordkerk verkocht. Hierbij was toestemming van de bisschop nodig en daarbij is de belofte gedaan om bij de vroegere standplaats van de afgebroken kerk een “stenen casse” (kastje) met de heilige Willibrord te plaatsen. Deze belofte gedaan kort na 1570 is gisteren, weliswaar verlaat, ingelost.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden