Willibrord gedenkteken

Model Willibrord gedenkteken
Foto: Gerdy Zijlmans

Op Koningsdag 2019 – zaterdag 27 april – vindt aan de Kerkenakker de onthulling en inwijding plaats van het Willibrord gedenkteken. Bij deze plechtigheid zijn inwoners en belangstellenden uit onze hele gemeente hartelijk welkom. Deze begint om 15.15 uur en is ook het hoogtepunt en sluitstuk van de Intochtstoer van Willem van Horn. U bereikt de Kerkenakker via het Land van Kleef en ligt noordoostelijk van de kern Loon op Zand.

Waarom plaatsen we dit gedenkteken?

In het jaar 1269 – nu 750 jaar geleden – stond de aan Sint Willibrord gewijde parochiekerk van Venloon op het perceel dat wij nu kennen als de Kerkenakker. De huidige kerk in de Kerkstraat van Loon op Zand (van 1392) nam de functie van parochiekerk in de loop der jaren over in de 16 e eeuw – kort na 1570 – is de (oude) Willibrordkerk, die buitengebruik en in verval was geraakt, afgebroken. De reden ? Om groot onderhoud aan de nieuwe kerk te bekostigen was geld nodig. Daartoe werden de stenen van de oude Willibrordkerk verkocht. Hierbij was toestemming van de bisschop nodig en daarbij is de belofte gedaan om bij de vroegere standplaats van de afgebroken kerk een “stenen casse” (kastje) met de heilige Willibrord te plaatsen. Deze belofte gedaan kort na 1570 gaan we in 2019 met het 750 jarig bestaan van onze heerlijkheid/gemeente – weliswaar erg verlaat – inlossen.

In de zomer van 2018 is daartoe in samenwerking met de Kunstcommissie Loon op Zand een uitnodiging gedaan aan kunstenaars uit en betrokken bij onze gemeenschap (gemeente). Dit leverde een aantal voorstellen op waaruit de kunstcommissie en de stichting het ontwerp hebben gekozen van Jan van Strien uit Kaatsheuvel – bekend van de galerie Artijean. Het is geen stenen “kastje” maar een sculptuur van Corténstaal met een open karakter en duidelijk herkenbaar als “kapel” . In het materiaal is naast de gotische ramen ook de contour van Willibrord uitgesneden. Zijn bisschopsstaf en de wijnkruik completeren het kunstwerk.

Dit Willibrord gedenkteken wordt op zaterdag 27 april a.s. om 15.15 uur onthuld en aangeboden aan de Willibrordparochie waarbij de Z.E. heer pastoor Luijckx het zal inzegenen. Dit vindt plaats als hoogtepunt van de “intochtstoer” van heer Willem van Horn die hierbij wordt begeleid door hertog Jan van Brabant.
Bij onthulling, aanbieding en inzegening zijn de inwoners en belangstellenden uit onze hele gemeente hartelijk welkom. Welkom op de plaats die ons vanuit de geschiedenis verbindt. We vormen al sinds 1269 een éénheid. Deze plek – aan de Kerkenakker – symboliseert deze eenheid. Alle reden om samen als gemeenschap deze nu te accentueren en de vele waardevolle herinneringen uit het verleden te koesteren en te bewaren. Welkom. Maakt u dit ook mee?

Intochtstoer

Tijdens de a.s. Koningsdag van zaterdag 27 april herdenken we met een historische rit dat Willem II van Horn in het jaar 1269 heer van Loon op Zand werd. Hertog Jan I van Brabant zal heer Willem aan ons voorstellen. De menvereniging De Ketshoeve verzorgt deze historische rit met 16 aanspanningen. De start is aan de Zuidhollandsedijk. Willem kwam uit Almkerk want hij was al heer van Altena.

Via Kaatsheuvel – het Anton Pieckplein – gaat het historische gezelschap naar De Moer en naar Loon op Zand. In alle kernen worden de koningsspelen van die dag aangedaan. Vanaf Het Witte Kasteel gaat de rit via Land van Kleef naar de Kerkenakker. Naast de Kerkenakker wordt het Willibrord gedenkteken onthuld en ingewijd door onze pastoor Luijckx. Een belofte uit de 16e eeuw lost onze gemeenschap daarmee in. Beter laat dan nooit.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden