Middeleeuws gezelschap op alle basisscholen

Vanaf eind januari tot begin deze week trok op dinsdagmiddagen een middeleeuws gezelschap door onze dorpen. Heel opvallend: zij bezochten steeds een andere basisschool in onze gemeente. In totaal 10 basisscholen. Wie zijn deze mensen en wat deden ze daar?

Dat middeleeuwse gezelschap bestaat uit een kruidenvrouw en een nar, twee hofdames, een landman en een ridder. Samen geven zij een inkijk in de leefwereld van gewone mensen in de middeleeuwen. Van koningen, keizers en kardinalen weten we wel wat, maar van het leven van gewone mensen niet.
Met hun bezoek en uitleg geven de ridder en zijn gevolg de kinderen van de basisscholen een inkijk in het leven, wonen en werken in de middeleeuwen. Het was destijds een zwaar bestaan. Ziekten, plunderaars, wetteloosheid en het oprukkende zand bemoeilijkten het leven in onze regio, op de grens van Brabant, Gelre en Holland. Daarom werden gebieden ingesteld met een heer als “baas”. Ook in Loon op Zand. En dat is nu 750 jaar geleden.

Het middeleeuws gezelschap dat de afgelopen weken actief was, bestaat uit een kruidenvrouw, een nar, twee hofdames. een landman en een ridder. Samen vertellen zij het verhaal van de gewone mensen in de middeleeuwen. De kruidenvrouw en de nar bijten het spits af. De nar doet enkele leuke trucjes en de kruidenvrouw leidt de veranderingen op het platteland in. Dan komen de hofdames en de landman op en zij dragen, terwijl de kruidenvrouw op de harp speelt, allemaal een strofe voor uit een gedicht over het ontstaan van de heerlijkheid. En dan komt de ridder Roderick met zware helm, zwaard en hellebaard.

Na zijn “ontwapening” door de landman verteld Roderick over het ridderleven, geeft een mini workshop “juichen” en leest een belangrijk brief van Hertog Jan van Brabant voor. De hertog nodigt hierin de kinderen uit om op vrijdag 28 juni naar het Witte Kasteel en de Kasteelweide te komen. Dat is de dag van het kinderkasteelfeest. De kinderen herbeleven de middeleeuwen met spelen en met historische figuren als ridders, schutters en troubadours.
Bij hun bezoek aan de basisscholen komt de middeleeuwse groep niet met lege handen. Om het kasteelfeest en de beleving compleet te maken, brengen zij voor alle leerlingen en hun begeleiders middeleeuwse tunieken mee. Hierop brengen de leerlingen zelf versieringen aan. Samen bereiden zij zich voor op het kinderkasteelfeest. Met ruim 1800 kinderen en enkele honderden begeleiders in passend tenue, een onvergetelijk feest !’.

Bron: Stichting 750 jaar heerlijkheid/gemeente Loon op Zand.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen