Toch nog een ‘Nacht van Loon op Zand’

Winnaars 2019
Winnaars 2019
Foto: W.S.V. Hart van Brabant

LOON OP ZAND – In het weekend van 5 op 6 september organiseert Wandelsportvereniging Hart van Brabant voor de 42e keer de Nacht van Loon op Zand. Lang heeft het er naar uitgezien, dat het loopevenement, dat normaal gesproken in april wordt georganiseerd, dit jaar geen doorgang zou vinden. Met het versoepelen van een aantal regels en aanpassingen op diverse onderdelen is de Nacht van Loon op Zand coronaproof gemaakt. Het Internationale snel wandelwedstrijd start op zaterdag om 21.00 uur, vanuit Sporthal de Wetering, daar is ook de finish 15 uur later zondag om 12.00 uur.

Deelnemers

Door het coronavirus valt de buitenlands deelnamen –begrijpelijk- tegen: 1 Fransman en maar een paar Belgen komen aan de start! Wel komen er veel meer Nederlanders naar Loon op Zand, waaronder 32 debutanten. Het deelnemers aantal loopt tegen de 100.

Startschot

Wethouder van Wel zal zaterdagavond, om 21.00 uur, het startschot geven, waarna de 42e Nacht van Loon op Zand van start kan. De start zal ditmaal niet plaats vinden vanuit de sporthal, maar vanaf de parkeerruimte bij de Wetering.

Zelfde formule

De Nacht van Loon op Zand heeft weer de zelfde formule als vorig jaar. Aan de route is niets veranderd. De limiet ligt weer op 80 kilometer in 15 uur voor zowel dames als heren. Als men de 80 km. heeft volbracht mag men stoppen, maar ook doorlopen om de 15 uur vol te lopen. Zowel na 80 kilometer als na 15 uur komt er een uitslagenlijst. Alle deelnemers die voldoen aan de limiet, ontvangen naast een diploma, met vermeld afstand en tijd, als beloning een beker. Wie worden de nieuwe winnaars? Bij de dames is Adrie Romijn titel verdedigster. Wilma Driesen (4 x winnaar) komt ook weer naar Loon op Zand, Gertude Achterberg en 2 sterke Belgische vrouwen. In totaal staan er 21 vrouwen op de deelnemerslijst., een record. Bij de mannen is Dirk Jan Nieuwenhuizen titel verdediger en wederom kanshebber, Leon Pullens (Waalwijk), Frank van der Gulik, Remy van de Brand, Edwin van de Wijngaarden en de Fransman David Vandercoilden zijn de grote tegenstanders. Edwin van de Wijngaarden en de Fransman David Vandercoilden maken een grote kans als beste debutant op het podium te staan. De Gemeentelijke Promotie bokaal: Hiervoor hebben we een nieuwe kandidaat: Gerard van Amelsvoort uit Kaatsheuvel komt voor de 1e keer aan de start in Loon op Zand. De teamprijs: hier is Team Zonder Naam titelverdediger. RWV Rotterdam en Hart van Brabant zijn overige kanshebbers.

Estafettewedstrijd

Hierin is team Hart van Brabant titelverdediger. Maar dit team zal de handen vol hebben aan het team BBA en G uit Almkerk. In dit team Annne van Andel veelvoudig Nederlands kampioenen snelwandelen en 2 maal winnaar Nacht van Loon op Zand bij de dames.

Verzorging

De organisatie heeft op de grote ronde 2 verzorgingsposten staan, de 1e in de sporthal en de 2e in de Ruimtevaartstraat, waar de lopers van eten en drinken worden voorzien. Dit alles is coronaproof aangepast.. Een extra post zal worden ingericht in de van Salm Salmstraat door de “Buurtkamer” uit de van Rijckevorselstraat.

Tijdwaarneming

Vanuit de sporthal wordt de hoofd tijdwaarneming geregeld. Bij doorkomst krijgt men op een scherm meteen te lezen, de gelopen afstand, tijd en het gemiddelde, zodat iedereen meteen zijn eigen resultaat kan zien.

Parcours

  • Start Kleine rondes Molenwijk 1343 meter, 2 maal: vanuit Sporthal de Wetering, L.A. Ecliptica L.A. Andromeda, R.A, Ursa Minor, L.A.Ursa Major, L.A. Gagarinstraat, L.A. Ruimtevaartstraat, R.A. Ursa Minor, L.A. Kloosterstraat, L.A. Weteringplein op. R.D. door Wetering sporthal in. Daarna gaat men over op de grote rondes van 4572 meter.
  • Grote ronde: weer van uit sporthal de Wetering L.A. Ecliptica, L.A. Andromeda, R.A, Ursa Minor, R.A. Ursa Major, L.A. Ecliptia, deze rond weg blijven volgen, L.A. Ruimtevaartstraat (langs verzorger en tel post op privé terrein) R.A. Ursa Minor, L.A. Kloosterstraat, R.A. Kamperfoelielaan, R.A. Berkenlaan, L.A.Esdoornlaan (Venloonstraat oversteken) R.D. Gerlachusstraat R.A. Van den Hummelstraat, links af van Hornestraat, R.D. Van Salm Salmstraat, L.A. Hogesteenweg, L.A. Gerlachusstraat, R.A. van Rijckevorselstraat, L.A. Doelen, einde R.A. Venloonstraat, R.D. Oranjeplein, Langs kiosk. einde L.A. en via sluis Kloosterstraat oversteken.

Zondag morgen na 11.00 uur gaan alle lopers weer over op de kleine ronde tot aan de finish 12.00 uur.

Verkeersmaatregel

Vanaf zaterdag 5 september 20.00 uur is er geen doorgang mogelijk vanaf Oranjeplein naar de Kloosterstraat en omgekeerd. Dit ter hoogte van de Wetering, bestemmingsverkeer uitgezonderd! Er is een omleiding aangegeven via de Ecliptica. Dit tot uiterlijk zondag 6 september 12.00 uur.

Prijsuitreiking

Zondag 6 september, nadat alle lopers de finish hebben bereikt zal Wethouder Brekelmans alle winnaars huldigen en alle lopers die aan de limieten hebben voldaan hun beker en diploma overhandigen.

Publiek

Voor dit jaar moeten we vragen, niet massaal naar de Wetering te komen! We zijn gebonden aan de 1.5 meter en kunnen niet iedereen binnen plaatsen!

Sfeer

Vele kennen de geweldige sfeer nog die er in de begin jaren van de Nacht van Loon op Zand was in Loon op Zand. De tentjes, de lichtjes. de aanmoedigingen, het was een groot feest. Nu Loon op Zand weer op de kaart? Doe mee! Uiteraard met in achtneming van de coronaregels! Voor informatie – ook voor opzetten supporterstentjes- Nacht van Loon op Zand 2020, 0416 362858 of een mail sturen naar: [email protected].

W.S.V. Hart van Brabant is er klaar voor! 5 september gaan we van start!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen