Yvonne Grootswagers wint 24 uur snelwandelen in Rouen

Foto: Team Hollande

Een Nederlands snelwandel estafette team dat al jaren onder de naam Team Hollande deelneemt aan Internationale snelwandel estafette wedstrijden is afgelopen weekend (8-9 juni) behoorlijk in de prijzen gevallen.

Zaterdagmiddag om 12.00 uur werd er gestart voor een Internationale snelwandel-wedstrijd over 24 uur, in het Franse Rouen. Op deze wedstrijd wordt zowel individueel gelopen, als in teamverband. Team Hollande was ditmaal een complete familie aangelegenheid en bestond uit Ad Leermakers (Loon op Zand) Yvonne Grootswagers-Leermakers (Kaatsheuvel) en haar zoon –en tevens jeugd loper-Bart Grootswagers.

Voor de individuele lopers was het zaak zoveel mogelijk rondes te lopen in de 24 uur. Voor de wedstrijdteams waren er een aantal regels, men moest het eerste uur en het laatste uur met het gehele team lopen. Tussen in was er de vrijheid van lopen en konden de deelnemers hun eigen team indeling maken en zelf bepalen hoeveel ronde en wanneer men liep.

De wedstrijd vond plaats op een eilandje midden in de Seine van Rouen. Op dit gedeelte met vele sport accommodaties ligt ook de wielerbaan Jack Anquetil., dat met een aan en afloop stuk werd dit gebruikt als ronde parcours. Meteen na het 1e uur lag Team Hollande op kop en werd deze positie niet meer afgestaan. Yvonne was de grootste kracht in het team en liep 152 ronde, Ad 125 en Bart -die de nachturen over mocht slaan- 44. Een prima prestatie met een 1e plaats was het gevolg.

Spannend werd het in de nacht toen bleek dat het individuele dames veld tot een 1 persoon beperkt was, de rest van de dames waren tijdelijk aan rust en slaap toe. Yvonne liep toen op een 4e plaats in het totale dames klassement. Er werd een tactisch plan opgezet om te kijken of de 1e plaats haalbaar was. Het tempo ging omhoog, Yvonne ging 6 rondes achter elkaar lopen en Ad 4. De laatste loopster was daarna ook aan rust toe. Nu gaan de registers bij Team Hollande helemaal open. Het tempo gaat nog meer omhoog. Als sneeuw voor de zon verdwijnt de achterstand van Yvonne en wordt omgezet in een voorsprong aan rondes. Als de dames weer aan het lopen gaan is de vraag of de voorsprong van Yvonne voldoende is? Tenslotte gaan de dames individueel weer meer rondes per uur lopen, dan Yvonne van Team Hollande, dat moet wisselen. Als men het 23e uur ingaat heeft Yvonne nog twee rondes voorsprong, met haar hoge snelheid bouwt ze die nog uit naar 3 rondes. Ad zorgt in zijn volgende 4 rondes dat de Franse Duboc, die 2e ligt bij de dames, niet verder uit kan lopen. Als men het laatste uur ingaat lopen de dames precies gelijk in rondes, Yvonne heeft echter meer snelheid dan de Franse Duboc en krijgt ook de steun van zoon Bart, die zijn moeder een paar rondes op sleeptouw neemt. Duboc ziet de bui hangen en besluit de strijd te staken. Yvonne loopt dan ook in het laatste uur nog uit naar een voorsprong van 8 rondes en wint ook het dames klassement. De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door de Australiër Peter Bennet die 237 rondes aflegde. Beladen met bekers en extra prijzen ging Team Hollande zondagmiddag weer richting Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen