Het is rond 1720. De Bende van de Witte Veer maakt de Langstraat in Brabant onveilig. Hun kenmerk is de witte veer op hun hoeden. Als je nu over de Drunense Heide of door het gezapige Giethoorn van het zuiden fietst valt het moeilijk voorstellen wat zich hier allemaal heeft afgespeeld.
Deze fietsroute brengt je terug naar de tijden van weleer. Bij een goed en waar gebeurd verhaal hoort een liefdesdrama. De route begint en eindigt bij het station van Tilburg en loopt door de statige omgeving van het Wilhelminapark.
Geesten in de nevelslierten
Achter het dichte struikgewas duikt het Witte Kasteel van Loon op Zand op. Dit bouwwerk speelde een belangrijke rol in het waar gebeurde drama van de bende van de Witte Veer. Bendeleider Swarte Johannes zat hier in het gevang, maar niemand kon aantonen dat hij ook maar iets met de Witte Veer te maken. Zijn ex-geliefde pleegde echter verraad. Op zondag is het kasteel open. Volgens de sage zweven tijdens de nevelflarden de geesten van de bendeleden rond het kasteel. Bij Loon op Zand rollen de banden een stuk door de Loonse en Drunense Duinen: ook wel de Brabantse Sahara genoemd.
Drastische verandering van het landschap
Snel na de Efteling verandert het landschap drastisch naar open velden. De ’s Gravenmoerse Vaart is het Giethoorn van het zuiden. Een lange rij van smalle bruggetjes gaat de snoezige huisjes tussen een bloemenpracht aan de overzijde van het watertje. Na een kruispunt van waterwegen dient zich het fietspad langs het riviertje zich de Donge aan. Deze rivier stroomt door de plaats Dongen. Links en rechts van het water lagen de leerlooierijen. Dongen werd hier groot door. Het museum de looierij geeft een goed beeld van deze gouden jaren
Brabantse gezelligheid
De Moer is weer zo’n heerlijk Brabants dorpje met een kolossale kerk in het midden en er tegenover een uitgebreid terras. De bossen komen weer. Voorbij een wildrooster staat de waarschuwing: pas overstekende runderen! Voor de ingang van het Gedenkbos is het restant van een afgezaagde boom omgetoverd tot een kunstwerk. In dit bos van bezinning kun je jouw eigen gedenkmonumentje inrichten. Voor de tweede keer dient de kerktoren van Loon op Zand zich aan. Fietsers zullen moeite hebben de Brabantse gezelligheid en de leuke menukaart van Grandcafé de Kiosk te weerstaan.
De fietsroute is in totaal 61 kilometer. Een korte versie van 44 kilometer is mogelijk.