IVN De Waerdman-De Langstraat organiseert wandeling op zondag 3 maart

Foto: RBT De Langstraat

IVN De Waerdman-De Langstraat organiseert op zondag 3 maart 2024 een wandeling door een deel van het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. De ongeveer twee uur durende wandeling start om 10.00 uur en is gratis.

De gidsen wandelen met u door Landgoed Plantloon en wijzen u op de vele natuur en cultuurhistorische waarden. Het Landgoed is één van de laatste restanten van de Brabantse broekboslandschapcultuur. Al sinds de 13e eeuw bestaat het gebied uit enkele boerenhoeven, bossen, akkers en weiden en woeste gronden. Het heeft een sfeer van een landgoed in Engelse landschapstijl, met fraaie lanen, loofbossen, hoeves en weilanden met houtwallen.  De karakteristieke lanen met eiken en beuken, de afwisseling van het bos met landbouwgronden, pittoreske boerderijen en de sporen van de voormalige turfhandel maakt een bezoek voor iedereen boeiend.

Bijzonder is hier een restant van een turfvaart die rond 1400 is gegraven om de turf te vervoeren van Kaatsheuvel naar ‘s-Hertogenbosch. Het gebied vormde het toneel van de mens in gevecht tegen water en stuivend zand, maar ook dat van grensconflicten tussen de rivaliserende Heren van Loon op Zand, Waalwijk en Baardwijk. Het landgoed maakt sinds 1968 deel uit van de eigendommen van de Vereniging Natuurmonumenten.

De startlocatie is de parkeerplaats Hoefsvenlaan (voormalig zwembad) te Waalwijk. U hoeft zich niet vooraf aan te melden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen