Acht provincies met meldingen van Aziatische tijgermug

Foto: Flickr / Christophe Quintin

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd, maar nog niet in Loon op Zand. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen. Ze melden kan hier.

De Aziatische tijgermug hoort niet in Nederland thuis. De mug kan meer dan 20 virusziektes overbrengen, waaronder knokkelkoorts en zika, en wordt daarom bestreden. Tijgermuggen liftten oorspronkelijk vanuit Azië mee naar Nederland in autobanden en in bepaalde bamboeplantjes. Tegenwoordig zijn er ook al veel tijgermuggen in mediterrane streken. Die komen naar Nederland in auto’s, caravans en campers van vakantiegangers.

Bron: European Centre for Disease Prevention and Control

De stichting platform Stop Invasieve Exoten, die de ontwikkeling van exotische muggen in Nederland al jaren bijhoudt vindt dat de NVWA vakantiegangers veel beter moet waarschuwen om de import van exoten te voorkomen.

Uit de cijfers van de NVWA blijkt dat de bestrijding van tijgermuggen in woonwijken in het verleden niet altijd even succesvol is geweest, zodat muggeneitjes kunnen overwinteren. ‘Als de tijgermug zich echt vestigt in Nederland wordt het heel moeilijk om ze nog effectief te bestrijden,’ aldus voorzitter Wilfred Reinholt van het platform.

Signalement

De NVWA maakt pas volgend jaar bekend hoeveel exotische muggen er in totaal in Nederland zijn gevonden dit jaar. Behalve tijgermuggen komen ook Aziatische bosmuggen en gelekoortsmuggen voor in Nederland. Er is geen enkele reden voor paniek, maar wel voor actie op het moment dat de Aedes albopictus ergens opduikt. Dit is het signalement:

  • Tijgermuggen zijn heel duidelijk zwart-wit.
  • Ze hebben een wit streepje op hun zwarte rug.
  • Het zijn vrij kleine muggen.
  • Ze hebben geen vlekjes op de vleugels.
  • Ze steken ook overdag.
  • Het uiteinde van de achterpootjes is wit.

Het vrouwtje van de tijgermug legt haar eieren het liefst op beschutte plekken waar lange tijd regenwater blijft staan, zoals emmers, bloempotten, schalen, vazen, dakgoten van tuinhuisjes, regentonnen, blikjes, flesjes, drinkbakken, banden, putten en straatkolken. Sloten, vijvers, kanalen en plassen zijn ongeschikt: daarin komt de tijgermug niet voor. Uit de eitjes komen na een paar dagen larven, die vervolgens verpoppen tot volwassen muggen. De ontwikkeling van ei tot volwassen mug duurt ongeveer twee tot drie weken en gaat sneller als het warm weer is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen