Pensioen voor de deur, Thomashuis Kaatsheuvel zoekt opvolgers

17 apr 2023, 12:31 Nieuws
thomashuis kaatsheuvel pand
Thomashuis Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - Na tien jaar zorgondernemerschap gaan Anja Leermakers en Louis Neeft van Thomashuis Kaatsheuvel volgend jaar met pensioen. Het afscheid voelt dubbel, want hun band met de negen bewoners met een verstandelijke beperking is enorm hecht. “Beetje bij beetje is het grote loslaten begonnen”, aldus Anja. Daarom zoeken zij een stel met een groot zorghart om de sleutels van de voormalige woonboerderij aan over te dragen.

Actie in de tent

Thomashuis Kaatsheuvel heeft een jonge en dynamische bewonersgroep: de jongste is 22 en de oudste 49 jaar. Anja: “De meeste bewoners zijn fysiek gezonde mensen waarmee wij lekker een terrasje willen pakken of fietsen en wandelen. Jaarlijks gaat Anja met een aantal bewoners naar een concert van hun idool Guus Meeuwis. En ze hebben een abonnement op de Efteling en zijn daar regelmatig te vinden. De bewoners gaan doordeweeks naar een dagbesteding in de buurt. Maar in het weekend en op woensdag blijven ze met zijn allen thuis. “In coronatijd hebben wij gemerkt dat wij het heel gezellig vinden om meer tijd samen door te brengen. Dus dat hebben wij erin gehouden.”

Landelijke locatie met een enorme tuin

Ben jij op zoek naar ruimte en groen? Dan ben je bij Thomashuis Kaatsheuvel aan het juiste adres. Dit Thomashuis is gevestigd op een perceel van maar liefst 2700 vierkante meter en ligt precies op de grens van Kaatsheuvel en Sprang-Capelle. Aan de achterzijde van het huis genieten de bewoners van een weids uitzicht over de weilanden. Het pand heeft een enorme tuin met moestuin, kas, dierenweide en een groot terras waar in de zomer gezellig gezamenlijk wordt gegeten. Anja vertelt: “Tijdens een mooie zomer leven wij buiten.” Zelf wonen Anja en Louis in het voorhuis van de boerderij. “Als je met een gezin met drie kinderen hier intrek zou nemen, dan heb je nog plek over”, aldus Louis

Het leven voluit leven

Anja en Louis hebben zich er altijd hard voor gemaakt dat iedere bewoner het leven leidt dat bij hem of haar past. Dat vinden ze ook de kracht van het zonderondernemerschap en een Thomashuis. De lijnen zijn kort en er hoeft bijvoorbeeld niet eindeloos vergaderd te worden. Dat maakt het makkelijker om zorg op maat te verlenen aan bewoners. Voor een muzikale bewoner zijn ze bijvoorbeeld lang op zoek geweest naar de juiste plek om zich te bekwamen in zijn grote passie: drummen. “Hij speelde bij een instellingsgroep, maar die was hij snel ontgroeid”, legt Anja uit. Nu is hij trots lid van de plaatselijke sambaband. “Dit heeft heel wat uurtjes begeleiding gekost. Als wij hem nu zien stralen tijdens een optreden, dan weet je: daar doe je het voor”, vinden ze beiden.

Een andere bewoonster werkt in een populaire bloemenzaak. “Zij is een sociaal persoon, dus het past perfect bij haar. Zij is ontzettend trots op haar werk. Als ik samen met haar door het dorp loop, wordt ze continu begroet. Mooi om te zien”, zegt Anja. “Wij zijn dankbaar dat wij van ouders altijd het vertrouwen krijgen. ‘Als jullie denken dat het goed is, dan heb je onze zegen’, horen wij vaak.”

Vrijwel alle bewoners met wie zij destijds zijn gestart, wonen er nog steeds. Ze waren bang dat het nieuws van hun aanstaande vertrek een schok zou zijn, maar tot hun opluchting werd het nieuws goed ontvangen. Louis: “Omdat wij met pensioen gaan, is het voor hen ook heel logisch dat wij dan gaan stoppen en verhuizen.” Om de bewoners alvast voor te bereiden hebben wij een schriftje neergelegd. “Daarin kunnen ze kwijt wat ze ervan vinden en alvast vragen opschrijven voor onze opvolgers. We nemen de bewoners mee in het traject en praten er regelmatig met elkaar over.”

Ontdek ook het zorgondernemerschap

Ben jij enthousiast geworden door het verhaal van Anja en Louis? En heb jij of je partner vijf jaar werkervaring in de gehandicaptenzorg? Meld je dan hier

aan voor het webinar en leer alles over de voor- en nadelen van ondernemen binnen een franchise.