Ontbijt op school bij Kinderboom

KAATSHEUVEL – Basisschool Kinderboom in Kaatsheuvel deed mee aan het 18e Nationaal Schoolontbijt, waarbij deze week 500.000 kinderen gezond ontbijten op zo’n 2.250 basisscholen. Dinsdagmorgen begonnen 185 kinderen uit alle klassen van Kinderboom om half negen met een uitgebreid ontbijt. Het thema is ‘een betoverende tijd begint met een goed ontbijt’. Dat verwijst naar het oorspronkelijke plan om het startschot te geven vanuit De Efteling, maar dat kon niet doorgaan vanwege corona.

Schooldirecteur Yvonne Mutsaers van Kinderboom vindt het evenement ‘heel erg leuk’: “Het idee is aandacht te vestigen op het belang de dag te beginnen met een gezond ontbijt. De meerwaarde is dat het gezellig is om samen te ontbijten, dat ervaren de kinderen. Ik denk dat vrijwel alle kinderen goed ontbijten voordat ze bij ons naar school komen, al willen grotere kinderen daar weleens gemakkelijker mee omgaan, denk ik. Door corona zijn veel meer ouders thuis en zal het samen ontbijten nog veel vaker voorkomen.”

Twee leerkrachten, Femke Penning de Vries en Giulia Westerburger, hebben het ontbijt geregisseerd bij Kinderboom. “Ze hebben er een bijzonder evenement van gemaakt”, aldus Mutsaers. “De tafels zijn aan elkaar geschoven en gedekt, en de inhoud van de dozen met ontbijt verdeeld. Er was zelfs rekening gehouden met een paar kinderen die een glutenvrij dieet hebben.”

Video met Roodkapje

De kinderen kregen een korte video te zien, gepresenteerd door Jessica Mendels en Bas Muys, met voorlichting over goede voeding en een quiz. De Efteling had Roodkapje gestuurd met een ‘gouden’ ontbijttip: “Als je de hele dag aan het huppelen bent, dan heb je genoeg energie nodig. Oma en ik houden naast andere lekkere dingen daarom heel erg veel van fruit.”
In het pakket zat verder het Knotsgekke Broodboek van Kolletje & Dirk, een cadeautje van het Nederlands Bakkerij Centrum. Groepen 7, 8 kregen een doe-boek met puzzels, recepten, persoonlijke tests en wist-je-datjes over gezond ontbijten.

Schijf van Vijf

Het Nationaal Schoolontbijt is samengesteld volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum, de Schijf van Vijf. Het komt tot stand met vele samenwerkingspartners, zoals supermarkt Aldi, die het verse volkoren brood levert en ook de volledige logistieke organisatie om deze week 18.000 ontbijtpakketten op de scholen te bezorgen, met verder onder meer 162.000 appels en 108.000 eieren. De Nederlandse Zuivel Organisatie levert melk, yoghurt en kaas.

Verder dragen bij aan het ontbijtpakket: Bonne Maman met fruitspread, Puratos met bakkerijgrondstoffen, AGF Detailhandel Nederland met komkommers, Bakker Leo met glutenvrij brood, Blue Band margarine, Bakkerij Hollandia Matzes met volkorencrackers, Frutesse met appelstroop, Pickwick met thee en ‘Blij met een ei’ met eieren.

Het Nationaal Schoolontbijt heeft de steun van het Voedingscentrum, de Maag Lever Darm Stichting, de Nederlandse Coeliakie Vereniging en Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).

[Op de foto’s zijn de gezichten van een aantal kinderen vervaagd omdat hun ouders niet willen dat ze herkenbaar in beeld komen.]

Tekst Rens Groenendijk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen