Signaalrode VW 181 met caravan trekt overal aandacht

KAATSHEUVEL – Als je met een knalrode Volkswagen 181 en dito caravan boodschappen gaat doen, trek je gegarandeerd bekijks. Ingrid en Ronald Brands uit Sprang-Capelle vinden dat helemaal niet erg en vertellen voor de deur bij supermarkt Lidl in Kaatsheuvel graag wat bijzonderheden over hun bijzondere combinatie.

Is de caravan niet wat krap? “Het is eigenlijk alleen een bed”, licht Ingrid toe, terwijl ze het deurtje opent. Ronald vult aan: “Als we gaan kamperen komt er een tentje van drie bij drie meter voor, dus dan valt het wel mee.”

De VW 181 is 49 jaar oud en al 38 jaar in het bezit van Ronald. “Het is mijn eerste auto, die kocht ik van mijn toenmalige buurman toen ik 18 was. Hij wilde het wagentje gebruiken voor zijn huis in Spanje, maar het was zo’n rompslomp om te exporteren, dat hij ervan af zag. Origineel was de auto oranje, maar na een jaar heb ik hem in de originele VW-kleur signaalrood laten spuiten.”

De VW 181 is oorspronkelijk eind jaren 60 voor het Duitse leger ontwikkeld, gebruikmakend van een groot aantal onderdelen van andere type Volkswagens. De uitvoering van Ronald is een burgerversie. “Maar er zit wel een benzinekachel in en de achterwieloverbrenging is aangepast om meer trekkracht te hebben. Ik heb in het terrein de grenzen wel opgezocht, ze hebben me weleens los moeten trekken. Ik ben er niet overdreven zuinig op, maar hij staat wel altijd binnen. Mijn twee kinderen mogen er ook mee rijden en ik heb ze moeten beloven dat ik de auto nooit weg zal doen, want ook zij zijn er erg aan gehecht.”

Het echtpaar Brands heeft met verschillende soorten aanhangers achter de VW 181 kampeerreizen door zuid-Europa gemaakt. De caravan is zes jaar geleden aangeschaft in Engeland, en in stijl aangepast, compleet met VW-wieldoppen. “Het summum was dat we met vrienden van ons, die een kanariegele VW Kever hebben met bijpassende kleine caravan, zijn gaan kamperen. Dan zijn we helemaal een bezienswaardigheid”, aldus Ingrid, die er enthousiast foto’s van laat zien op haar telefoon.

“Ik heb nog nooit iets aan het motortje gedaan, het is nog steeds de originele”, aldus Ronald. Met een cilinderinhoud van 1600 cc kan de luchtgekoelde motor de VW 181 een snelheid van circa 115 kilometer per uur geven, maar met de caravan erachter met moeite 100. “In Frankrijk gaan we soms met 30 kilometer per uur een berghelling op, dan worden we zelfs ingehaald door vrachtwagens, maar we halen het wel!”

Tekst: Rens Groenendijk 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen