Het begon met een kusje op de wang…..

Loco-burgemeester Gerard Bruijniks kwam niet met lege handen bij het jubilerende bruidspaar op bezoek.
Loco-burgemeester Gerard Bruijniks kwam niet met lege handen bij het jubilerende bruidspaar op bezoek.
Foto: Rens Groenendijk

LOON OP ZAND – Tien jaar na de bevrijding was het feest in Oisterwijk en Frans van de Pas bracht Anny Verhoeven na het dansen thuis. Een bescheiden kusje op de wang was de aanzet tot een huwelijk dat op 27 juli 1960 werd gesloten. Anno 2020 zijn ze nog steeds gelukkig met elkaar. Het 60-jarige huwelijksjubileum werd zondag in hun woonplaats Loon op Zand gevierd met een coronaproof barbecue met hun drie dochters en zeven kleinkinderen.

Op de huwelijksdag zelf bracht wethouder en loco-burgemeester Gerard Bruijniks het jubilerende echtpaar een bezoek en hij kwam niet met lege handen. Behalve een bos bloemen en mooie taart had Bruijniks een kopie bij zich van de handgeschreven trouwakte uit het nabijgelegen Oisterwijk, waar destijds het huwelijk werd voltrokken. Nog een cadeau: een rijk geïllustreerd boek over het leven in de jaren 60, met daarin een briefje met een felicitatie van burgemeester Hanne van Aart, die met vakantie is.

Alles zelf doen

Frans is 34 jaar docent geweest aan land- en tuinbouwscholen in de regio, algemene techniek en handenarbeid. “Ik doe als het kan alles zelf”, aldus Frans (85). “Ik tekende in mijn vrije tijd graag huizen en zo heb ik heel wat van mijn ontwerpen zien bouwen. Ook het huis waar we nu al 53 jaar wonen heb ik grotendeels zelf gebouwd. Ik heb pas nog een aantal ramen van isolatieglas voorzien, om energie te besparen.”

Anny (86) heeft na de opvoeding van de drie dochters nog vijftien jaar op een peuterspeelzaal gewerkt en allerlei vrijwilligerswerk gedaan. “Ik vertelde tegen mijn kleinkinderen zondag dat we pas na het huwelijk voor het eerst met elkaar naar bed zijn geweest, eerder mocht niet van de pastoor. Daar keken ze maar vreemd van op.”

Vrijwel dagelijks trekken Anny en Frans er nog met de elektrische fiets op uit. “In het begin van corona meden we smalle fietspaden en zochten we naar andere wegen, en zo hebben we in de buurt toch weer heel wat nieuws ontdekt”, aldus Anny.

Bladeren in een nostalgisch boek over het leven in de jaren 60. (Foto: Rens Groenendijk)

 

Tekst Rens Groenendijk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen