Pro3 en CDA roepen op om vluchtelingenkinderen te helpen

Foto: CC0 Publiek domein Pxhere

In vluchtelingenkampen in Griekenland, op de grens met Turkije, zitten tienduizenden vluchtelingen in kampen waar plek is voor enkele duizenden personen. Pro3 en CDA hebben in de laatste raadsvergadering opgeroepen om met name de kinderen zonder ouders of verzorgers te helpen door een deel van hen naar Nederland te halen.

In 2019 heeft de Griekse regering om hulp gevraagd van Europese landen. De situatie in de kampen waar tienduizenden vluchtelingen zitten in te kleine ruimtes, zonder goede hygiëne en met vele andere gevaren is mensonterend. Griekenland gaf aan de zorg voor de meest kwetsbare kinderen zonder ouders of verzorgers niet goed te kunnen organiseren en vroeg andere landen om een deel van deze kinderen over te nemen en te zorgen voor een goede toekomst voor deze kinderen. Dertien landen in Europa hebben deze vraag beantwoord door een aantal kinderen over te nemen. Nederland heeft dat nog niet gedaan en weigert om kinderen naar ons veilige land te halen.

Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children hebben gemeenten opgeroepen om een signaal af te geven. Meer dan 150 gemeenten hebben dat signaal afgegeven en opgeroepen om toch plaats te maken voor een aantal kinderen in hun gemeenten. Bij de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie hebben ook Pro3 en CDA deze oproep gedaan in Loon op Zand. Met de steun van VoorLoon is de motie aangenomen. Gemeentebelangen en VVD stemden tegen.

Daarmee heeft Loon op Zand zich aangesloten bij de Coalition of the Willing en roepen we de verantwoordelijk staatssecretaris op om wel hulp te bieden aan de meest kwetsbare kinderen in vluchtelingenkampen.

DAGBOEK UIT VLUCHTELINGENKAMP MORIA

De 17-jarige Atifa zit op dit moment in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos en daar houdt ze een dagboek bij. Hierin schrijft ze over mensonterende leefomstandigheden in de Griekse opvangkampen. Volg haar indringende dagboekfragmenten over haar leven in kamp Moria.

Voor meer info: www.pro3.nu en www.vluchteling.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen