Hoge Kringonderscheiding voor hoofdman Jan van Riel

Zondag 8 september vierde het gilde Sint Ambrosius uit Loon op Zand haar 235-jarig bestaan. Op deze dag werd ook het 35-jarig jubileum van hoofdman Jan van Riel gevierd. Tijdens deze viering werd Jan van Riel verrast door het Kringbestuur met een hoge onderscheiding.

Op 8 september trok het gilde, in vol ornaat en met slaande trom en vliegend vendel, van In de Bijên-Thuynen’ naar Het Witte Kasteel waar, na een rondje over de brocante markt, om 11:30 uur overdeken Geert Snaphaan alle aanwezigen welkom heette. Daarna was het woord aan burgemeester Hanne van Aart. Allereerst feliciteerde zij het gilde en de hoofdman met respectievelijk het 235- en 35 jarig jubileum. Ze vertelde de aanwezigen het een en ander over het gilde en over de 35 jaar dat Jan van Riel hoofdman is. Twee belangrijke zaken in zijn hoofdmanschap zijn de twee verbouwingen van het gildehuis aan de Klokkenlaan en het gelijkwaardig stellen en behandelen van de vrouw binnen het gilde. Van Riel is altijd een voorvechter geweest voor de gelijke positie van de vrouw in het gilde. Het kan, aldus de burgemeester, dan ook geen toeval zijn dat er 25 jaar nadat de vrouw volwaardig gildelid werd, er dit jaar een vrouw zich tot koning heeft geschoten. Van Aart hoopt dat er in de toekomst ook een vrouwelijke hoofdman tot de mogelijkheden behoort.

Hierna was het woord aan Jurgen Swinkels, kringhoofdman van gildekring Maasland. Hij verraste Van Riel met een hoge onderscheiding, de kringonderscheiding ‘in Zilver verguld’. Ook Swinkels sprak over de 35 jaar dat Van Riel hoofdman van het gilde is en sprak ook over de voorvechtersrol die Van Riel heeft gehad om de vrouw ook binnen de gildekring en federatie als volwaardig te beschouwen.  Vervolgens werd het glas geheven op de jubilea en brachten twee vendeliers de vendelgroet.

Na deze ceremonie was het woord aan Jan van Riel zelf. In zijn toespraak sprak hij over de acht hoofdmannen die het gilde gekend heeft. Hij gaf een korte uiteenzetting over wie ze waren en wat ze bereikt hebben. Tot slot bood hij de portretten van de acht hoofdmannen, gemaakt door Nanouk Weijnen, aan het gilde aan. De portretten zijn in bruikleen gegeven aan Het Witte Kasteel.

Ten slotte was het woord weer aan Burgemeester Van Aart om de tentoonstelling door Nanouk Weijnen en Marie-José van Riel-Dekkers, die ter gelegenheid van bovenstaande jubilea georganiseerd word door het gilde samen met Stichting Het Witte Kasteel, te openen.

Het gilde en de genodigden mochten vervolgens naar binnen in Het Witte Kasteel om, samen met Marie-José van Riel en Nanouk Weijnen, de kunstwerken te bekijken.

Hierna was Het Witte Kasteel de gehele middag geopend voor het publiek dat in grote getale de expositie kwam bezoeken. De expositie is ook te bezoeken op de zondagen 15 en 29 september en op 6 oktober tijdens rondleidingen om 11:30 en 14:00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen