Westwaard: onderscheidend duurzaam en landelijk wonen

Foto: BPD

Op een vernieuwende manier landelijk, comfortabel en duurzaam wonen? Dat kan in de nieuwe wijk Westwaard in Kaatsheuvel. Het nieuwbouwproject van BPD bestaat uit een ‘familie’ van 25 boerderij-achtige woningen; hoek- en tussenwoningen, 2 onder 1 kapwoningen en vrijstaande huizen. Allemaal ruimtelijk van opzet, energieneutraal en gebouwd met de duurzaamste technieken en materialen.

In zijn rol als Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling in de gemeente Loon op Zand is Gerard Bruijniks sinds de planfase betrokken bij de ontwikkeling van Westwaard. “Westwaard wordt geen doorsnee nieuwbouwwijk. De combinatie van landelijk en ecologisch wonen is echt een voorbeeld van 1+1=3. Het is een prachtig en uniek plan voor Kaatsheuvel en daar zijn we trots op!”

Ontwikkelaar BPD en architectenbureau architecten|en|en zetten met Westwaard een nieuwe stap op het gebied van duurzaamheid. Robbert Urlings, directeur van architecten|en|en: “Er zijn al veel woningen met een laag energieverbruik en huizen die zelf energie opwekken. Wij gaan een stap verder en zetten écht iets onderscheidends neer door niet alleen energieneutraal te bouwen, maar ook circulair. Nagenoeg de volledige constructie van de huizen bestaat uit bio-based materiaal.”

Innovatief strobouwsysteem

De 25 woningen in het project Westwaard worden volgens de Strotec-bouwmethode opgebouwd uit stropanelen: houten staanders gevuld met geperst stro, die zorgen voor een supergoede isolatie. “Strotec is een bewezen bouwmethode die vooral bij particuliere bouwers erg populair is. We gaan de techniek nu voor het eerst projectmatig toepassen. Dat maakt dit een uniek project in Nederland en zelfs in de wereld”, stelt Robbert. “Vanzelfsprekend bouwen we met een aannemer die ervaren is op het vlak van duurzaam bouwen: aannemersbedrijf J.A. Van Gisbergen B.V.”

“Westwaard is een prachtig project voor ons bedrijf”, vertelt Nico van Gisbergen, eigenaar van het aannemersbedrijf. “Bouwen met stro heeft veel voordelen. Je bouwt duurzaam, omdat je een natuurproduct gebruikt. De gevels hebben straks een isolatiewaarde van 8, dat is ruim het dubbele van de landelijke norm. Ze isoleren dus optimaal en dat is goed voor een fijn binnenklimaat met een constante luchtvochtigheid. Je hebt bovendien niet veel energie nodig om de woning op temperatuur te brengen én te houden.”

Landelijke uitstraling

Aan de buitenkant zie je niets van de innovatieve, duurzame bouwmethode. Nico: “Met gevarieerd materiaalgebruik creëren we een landelijke uitstraling; van houten buitengevels tot metselwerk en van rieten daken tot daken van gebakken keramische dakpannen. Daar komt veel ambacht bij kijken. En dat is mijn team wel toevertrouwd. Aan de binnenkant van de woningen worden de panelen afgewerkt met leem en leemfinish, die eruitziet als een gladde stuclaag.”

Nul-op-de-meter-woningen

Het resultaat is een wijkje met 25 stijlvolle, supergeïsoleerde en comfortabele woningen. Dankzij zonnepanelen en een warmtepomp wekken de huizen ook zelf energie op. Hierdoor heeft een gemiddeld gezin bij bewust energiegebruik geen verbruikskosten. Nul op de meter dus.

Wil jij wonen in Westwaard? De verkoop van de 25 nieuwbouwwoningen in de Kaatsheuvelse wijk Westwaard is gestart. Benieuwd of er ook een huis voor jou bij zit? Kijk voor meer informatie op: www.nieuwbouw-westwaard.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen